Korzyści płynące ze spożywania żywności zawierającej naturalne cukry są w porównaniu z produktami zawierającymi cukry dodane.
Jak wykazano, stosowanie diety śródziemnomorskiej o obniżonej kaloryczności, połączonej z umiarkowaną aktywnością fizyczną i profesjonalnym wsparciem w zakresie kontroli wagi, może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 31 proc.
Pacjenci z przewlekłą chorobą wątroby (ang. Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, MASLD), którzy jednocześnie mają nadciśnienie, stan przedcukrzycowy lub cukrzycę, albo niski poziom cholesterolu HDL, są najbardziej narażeni na ryzyko śmierci.
Jedzenie trzech porcji frytek tygodniowo wiąże się z o 20 proc. wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, przy czym jedzenie podobnych ilości ziemniaków przygotowanych w inny sposób - gotowanych, pieczonych lub puree - nie zwiększa istotnie tego ryzyka.
Guacamole może kryć w sobie klucz do walki z otyłością oraz do opóźniania lub zapobiegania cukrzycy - wynika z nowego badania zespołu naukowców z Uniwersytetu w Guelph.
Do tej pory redukcja masy ciała była głównym celem terapeutycznym u osób ze stanem przedcukrzycowym. Jednak analiza dużego badania z Tybingi wykazała, że pacjenci, którzy przywracają poziom cukru we krwi do normy poprzez zdrowy styl życia, ale nie tracą na wadze, a nawet ją zwiększają, wciąż zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 71 procent.
Ogólnokrajowe amerykańskie badanie pokazuje, że 1 na 3 respondentów w wieku powyżej 65 lat uważa, że może po prostu „otrząsnąć się" z depresji.
Okazuje się, że twój apetyt na słodycze może nie być kształtowany przez dietę. Wyniki nowego badania sugerują, że spożywanie większej ilości produktów o słodkim smaku nie zwiększa preferencji do takiego smaku.
Wiele osób chorujących na cukrzycę nie wie o swojej chorobie. Obecne metody diagnozowania cukrzycy i stanu przedcukrzycowego zazwyczaj wymagają wizyty w gabinecie lekarskim lub badań laboratoryjnych, co bywa kosztowne i czasochłonne. Teraz rozpoznanie cukrzycy i stanu przedcukrzycowego może być tak proste, jak... oddychanie.
Czy osoby różnej płci mogą różnie reagować na dietę ketogeniczną? Badania przeprowadzone na University of Texas Health Science Center w San Antonio sugerują, że tak, a estrogen wydaje się osłaniać płeć żeńską przed niektórymi negatywnymi skutkami, w tym przed gromadzeniem się komórek wykazujących oznaki starzenia, znanych jako komórki senescentne.
Znaczna część światowej populacji z cukrzycą pozostaje niezdiagnozowana lub nie otrzymuje optymalnej opieki.
Duże duńskie badania wykazały, że nadwaga - a nawet umiarkowana otyłość - może nie skracać oczekiwanej długości życia, podczas gdy osoby z niedowagą lub mieszczące się w dolnym zakresie „prawidłowej" wagi są bardziej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci
Jedzenie trzech porcji frytek tygodniowo wiąże się z o 20 proc. wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, ale jedzenie podobnych ilości ziemniaków przygotowanych w inny sposób - gotowanych, pieczonych lub puree - nie zwiększa istotnie tego ryzyka.
Stosowanie konopi indyjskich wiąże się z niemal czterokrotnym wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy - wynika z analizy danych dotyczących ponad 4 milionów osób.
Przewlekłe rany cukrzycowe, w tym owrzodzenia stopy cukrzycowej, stanowią poważne obciążenie dla pacjentów, ponieważ upośledzony rozwój naczyń krwionośnych utrudnia proces gojenia. Najnowsze odkrycie daje nadzieję dzięki połączeniu małych pęcherzyków zewnątrzkomórkowych (sEV) z hydrożelem GelMA - taki bioaktywny opatrunek na rany nie tylko przyspiesza gojenie, ale także wspiera tworzenie naczyń krwionośnych, co jest obiecującą metodą leczenia jednej z najtrudniejszych komplikacji cukrzycy.