Na całym świecie około 425 milionów osób choruje na cukrzycę. Około 75 milionów z nich codziennie wstrzykuje sobie insulinę. Już niedługo diabetycy otrzymać alternatywę dla zastrzyków i pomp insulinowych. Naukowcy odkryli nowy sposób dostarczania organizmowi tzw. inteligentnej insuliny.
Osoby, u których cukrzyca typu 1 rozwija się w wieku dorosłym, mają zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz zgonu, a osoby zdiagnozowane później nie mają lepszego rokowania niż te, u których chorobę wykryto wcześniej. Eksperci wskazują też na palenie papierosów, złą kontrolę glikemii i otyłość jako główne czynniki ryzyka.
Jak odkryto, semaglutyd - popularny lek na cukrzycę i odchudzanie - może zmniejszać ryzyko demencji u osób z cukrzycą typu 2.
Pojedynczy granulat plastiku z recyklingu może zawierać ponad 80 różnych substancji chemicznych.
Przyjmowanie statyn to skuteczny, bezpieczny i niedrogi sposób na obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszenie ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych.
Niski poziom cukru we krwi, czyli hipoglikemia, może sprzyjać uszkodzeniu bariery krew-siatkówka - ważnej granicy regulującej przepływ składników odżywczych, produktów przemiany materii i wody do i z siatkówki oka.
Lek na cukrzycę obniżający ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego zmniejszył liczbę dni z migreną o ponad połowę.
Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.
Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.
Codzienna ekspozycja na niektóre substancje używane do produkcji plastikowych artykułów gospodarstwa domowego mogła być powiązana z ponad 356 tysiącami zgonów na całym świecie z powodu chorób serca tylko w 2018 roku.
Dorośli poniżej 50-go roku życia mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko udaru mózgu spowodowanego migreną lub innymi nietypowymi czynnikami ryzyka udaru niż tradycyjnymi czynnikami, takimi jak nadciśnienie.
Dieta oparta na przerywanym poście, która polega na okresach znacznego ograniczenia kalorii, może odchodzić do lamusa - nowe badania Uniwersytetu Surrey sugerują, że zamiast drastycznie ograniczać kalorie, ludzie mogą osiągnąć podobne korzyści metaboliczne poprzez ograniczenie węglowodanów.
Nowe badania wykorzystujące markery we krwi do pomiaru poziomu kwasu linolowego i ich związku z ryzykiem kardiometabolicznym dostarczają dowodów na to, że ten kwas tłuszczowy omega-6 może pomagać w obniżeniu ryzyka chorób serca i cukrzycy typu 2. Odkrycia podważają twierdzenia, że oleje roślinne są szkodliwe dla zdrowia kardiometabolicznego.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Udar mózgu lub przemijający atak niedokrwienny (transient ischemic attack, TIA), nazywany czasem „mini-udarem", zwiększa ryzyko wystąpienia kolejnego udaru w przyszłości. Zidentyfikowanie przyczyny udaru lub TIA może prowadzić do zastosowania konkretnych strategii zapobiegawczych, które zmniejszają ryzyko kolejnych takich zdarzeń - wynika z uaktualnionych wytycznych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu