Od dawna wiadomo, że depresja może zwiększać ryzyko zaburzeń metabolicznych. Najnowsze odkrycia pokazują jednak, że różne typy depresji wiążą się z różnymi chorobami kardiometabolicznymi.
Chociaż wiek chronologiczny jest najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, ich utrata nie stanowi nieuchronnej części starzenia się.
Ultra-przetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF) wypiera świeże i minimalnie przetworzone produkty na całym świecie, co pogarsza jakość diety i zwiększa ryzyko chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i inne długotrwałe schorzenia.
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie Georgii wykazały, że osoby używające e-papierosów, tradycyjnych papierosów lub obu tych produktów jednocześnie są bardziej narażone na rozwój cukrzycy.
Popularne leki odchudzające oparte na układzie GLP-1 wpływają nie tylko na hamowanie głodu, lecz także na przetwarzanie nagrody i zachowania motywacyjne.
Najnowsze badania Uniwersytetu Utah Health sugerują, że długotrwałe stosowanie diety ketogenicznej może wiązać się z ukrytymi kosztami metabolicznymi. Dieta ta, pierwotnie stosowana w leczeniu epilepsji, stała się popularna jako metoda odchudzania i kontroli otyłości oraz cukrzycy typu 2.
Naukowcy znaleźli niezwykłe korzyści zdrowotne mało znanej pustynnej rośliny. Owoce Nitraria roborowskii Kom, nazywane też pustynnymi jagodami, od dawna są stosowane w medycynie tradycyjnej, a teraz wykazały silny potencjał w zwalczaniu insulinooporności i przywracaniu zdrowego metabolizmu u myszy z cukrzycą. Ekstrakt z tej rośliny nie tylko pomagał stabilizować poziom cukru we krwi, lecz także korygował szereg powiązanych zaburzeń, w tym nieprawidłowy metabolizm tłuszczów i stres oksydacyjny.
Tirzepatyd i semaglutyd, leki stosowane głownie przy cukrzycy i na odchudzanie, zapewniają silne, szybkie działanie ochronne dla serca.
Naukowcy z Uniwersytetu Rutgers odkryli, że metformina może osłabiać korzyści zdrowotne wynikające z ćwiczeń fizycznych.
Związek obecny w dużych ilościach w orzechach, warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych został powiązany z lepszym zdrowiem metabolicznym i niższym poziomem stanu zapalnego.
Korzyści płynące ze spożywania żywności zawierającej naturalne cukry są w porównaniu z produktami zawierającymi cukry dodane.
Jak wykazano, stosowanie diety śródziemnomorskiej o obniżonej kaloryczności, połączonej z umiarkowaną aktywnością fizyczną i profesjonalnym wsparciem w zakresie kontroli wagi, może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 31 proc.
Pacjenci z przewlekłą chorobą wątroby (ang. Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, MASLD), którzy jednocześnie mają nadciśnienie, stan przedcukrzycowy lub cukrzycę, albo niski poziom cholesterolu HDL, są najbardziej narażeni na ryzyko śmierci.
Jedzenie trzech porcji frytek tygodniowo wiąże się z o 20 proc. wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2, przy czym jedzenie podobnych ilości ziemniaków przygotowanych w inny sposób - gotowanych, pieczonych lub puree - nie zwiększa istotnie tego ryzyka.
Guacamole może kryć w sobie klucz do walki z otyłością oraz do opóźniania lub zapobiegania cukrzycy - wynika z nowego badania zespołu naukowców z Uniwersytetu w Guelph.