Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Kolejne dobre wieści dla smakoszy. Jedzenie małej ilości wysokiej jakości gorzkiej czekolady jeden do trzech razy w miesiącu może pomóc powstrzymać niewydolność serca u kobiet, wynika z nowych badań.
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?
„Mam pasję! Cukier mi nie podskoczy!” to projekt prospołeczny, którego bohaterami jest czwórka uczestników konkursu „Mam pasję” – Marta Gielejza, Kasia Tupaczewska, Mariusz Cebula i Łukasz Piórkowski, którzy mimo cukrzycy z pasją realizują swoje marzenia.
Producent słynnej Nutelli, włoska firma Ferrero, obawia się, że Europarlament może wprowadzić nakaz umieszczania na produkcie informacji podobnych do ostrzeżeń znajdujących się na papierosach. Unia Europejska chce bowiem zakazu reklamowania towarów wysokokalorycznych jako elementów zrównoważonej diety.
W lipcu bieżącego roku Ipsos przeprowadziło badania, dotyczące żywieniowych zwyczajów Polaków. Większość z nas pozytywnie ocenia swój sposób odżywiania i wagę, gorzej stan zdrowia.
Z punktu widzenia zdrowotnego nadmierne spożycie cukru jest zjawiskiem niekorzystnym. Może prowadzić do licznych chorób, tym łatwiej, że bywa, iż nasz organizm uzależnia się od cukru.
Nadmierne spożycie cukru jest główną przyczyną próchnicy oraz może prowadzić do otyłości. Sposobem ograniczenia spożycia cukru dodanego w diecie jest jedzenie owoców i warzyw zamiast słodkich przekąsek czy deserów. Owoce i warzywa dostarczają niewiele kalorii oraz są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca dzienne spożywanie błonnika na poziomie 20-40 gramów. Gwarantuje to prawidłową pracę jelit, przewodu pokarmowego oraz wspomaga odchudzanie. Tymczasem Polacy borykają się z zaparciami i zbędnymi kilogramami, spożywając nawet 4 razy mniej błonnika.
Uprawiany od wielu stuleci w Chinach system ćwiczeń Tai Chi doceniony został już niemal na całym świecie. Praktycy mówią, że przyczynia się do poprawy zdrowia, relaksuje, czyni spokojniejszym. Najnowsze badania udowadniają też, że ćwiczenie Tai Chi może pomóc pacjentom chorym na cukrzycę typu 2.
Dbając o wagę i zdrowie wybierasz produkty o obniżonej zawartości kalorii? Dietetycy zachęcają do uważnego czytania etykiet, gdyż nie wszystkie z pozoru zdrowe produkty są rzeczywiście sprzymierzeńcami w walce o zgrabną sylwetkę.
Miód może być używany do walki z problemami wynikającymi z wieku, jak na przykład utrata pamięci.
Osoby chorujące na cukrzycę są zazwyczaj skazane na codzienne przyjmowanie insuliny w formie zastrzyków. Ponieważ terapia ta często utrudnia życie, naukowcy wciąż szukają alternatywnej metody walki z chorobą.
Jak podaje Komisja Europejska, około 50% obywateli Unii ma nadwagę, bądź choruje na otyłość. „Te dane są przerażające”, powiedział o wynikach badań komisarz ds. zdrowia, Markos Kyprianu.
Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.