Aż 80 procent ludzi na całym świecie cierpi na próchnicę, która zyskała sobie miano najczęściej pojawiajacej się choroby przewlekłej. Przyczyn powstawania tego problemu jest kilka, ale do jej rozwoju trzeba czterech czynników: bakterii, cukru, podatnych zębów i czasu. Oto sześć sposobów na walkę z próchnicą.
Jeśli dostarczasz sobie zbyt dużo cukru, niszczysz swoje zdrowie, mówią eksperci.
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Jest niezędny przy pieczeniu ciast czy przygotowaniu konfitur. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypicia kawy czy herbaty bez dodania choćby jego jednej kostki, ale cukier może mieć także niekulinarne zastosowania. Bywa bardzo przydatny, przejrzyj listę niestandardowych jego zastosowań.
Jabłek w Polsce nie brakuje, są wręcz naszym flagowym produktem. Stanowią powszechny element naszej diety, są dodawane do wielu potraw - zarówno dań głównych, jak i deserów - a konfitury z tych owoców wielu uważa za niezbywalne wyposażenie domowych spiżarni. Jabłka mogą być jednak wykorzystywane w różny sposób, nie tylko jako składnik spożywczy. Zobacz, do czego jeszcze mogą służyć.
Jeśli twój brzuch staje się mocno wypukłą częścią ciała i trudno ci przez to zobaczyć swoje stopy, nie wpadaj w panikę, postępuj zgodnie ze wskazówkami, a zyskasz lepszą sylwetkę.
Od tego, co jesz, zależy twoje samopoczucie i wygląd. Nie jest to tylko slogan. Sam/a z doświadczenia doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie produkty powodują u ciebie dolegliwości, a po jakich tryskasz energią. Jeśli chodzi o wygląd, rezultaty nie zawsze są natychmiastowe, ale eksperci zapewniają, że dieta ma bezpośredni wpływ na naszą prezencję.
Trudno ciągle tryskać energią i oglądać świat przez różowe okulary. Są dni, w których pomimo braku większych niż zwykle kłopotów, po prostu mamy kiepski nastrój. Poniżej kilka efektywnych i niezbyt pracochłonnych metod na poprawę humoru.
Uczeni odkryli zależność pomiędzy zwiększoną dawką kawy a mniejszym ryzykiem cukrzycy.
Tequila lub co najmniej jedna z jej pochodnych może wkrótce zdominować rynek środków słodzących.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organisation, WHO) pisze, że spożywana codziennie ilość cukru powinna być zmniejszona o połowę, by można było zintensyfikować walkę z powszechnymi problemami zdrowia publicznego, takimi jak otyłość i próchnica.
Nadmiar cukru jest szkodliwy. To wiedzą dziś niemal wszyscy. Okazuje się, że może być także jedną z przyczyn śmiertelnych kłopotów z sercem.
Jeśli stężenie glukozy jest zbyt duże, osłabieniu ulegają zdolności do zapamiętywania i kurczy się hipokamp.
Wódka gości na polskich stołach z okazji świat, imienin, urodzin i niemal wszelkich innych uroczystości. Wciąż pozostaje jednym z najpopularniejszych napojów alkoholowych w naszym kraju. Napój nie służy jednak tylko świętowaniu, ma znacznie więcej zastosowań. Poniżej niektóre z nich.
Wiemy, że cukier jest konieczny, aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował. Wiele osób jednak spożywa go w ilościach znacznie przekraczających zapotrzebowanie organizmu. Kolejna tabliczka czekolady zjedzona nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni to tylko chęć poprawy humoru czy już uzależnienie od cukru? Badania naukowe dowodzą, że cukier może być kulinarnym narkotykiem.