Jeśli jeszcze nie jesteś fanem zielonej herbaty, tych kilka informacji powinno skłonić się cię do sięgnięcia po ten napój.
Czwartego lutego obchodziliśmy Światowy Dzień Walki z Rakiem, który ma przypominać o zagrożeniach związanych z chorobą i popularyzować informacje o profilaktyce. Ponieważ nowotwory są tak powszechne, wokół choroby jednocześnie powstało wiele mitów. Oto kilka z nich.
Warto zmniejszyć ilość cukru w diecie, bo osłabia pamięć i zdolność uczenia się.
Wiadomo już, że niedobór snu sprzyja różnym chorobom, w dzisiejszym świecie jednak dobry odpoczynek coraz częściej stanowi luksus. Ludzie są zapracowani, zabiegani i obarczeni wieloma obowiązkami, a w efekcie często niedosypiają. Warto wykorzystywać jednak każdą chwilę, by nadrobić zaległości w spaniu.
Ci, którzy często piją słodkie napoje, mają więcej trzewnej tkanki tłuszczowej tj. większą tzw. otyłość brzuszną.
Oznaki upływu lat pojawią się prędzej czy później bez względu na to, jak usilnie będziemy im zapobiegać czy z nimi walczyć. Prawdą jest jednak i to, że od naszych działań dużo zależy i często nieświadomie wspomagamy proces starzenia się. Może cię zaskoczyć to, co sabotuje twój młodszy wygląd.
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Zrzucenie wagi, zmiana stylu życia, mniej cukru – to jedne z najpopularniejszych postanowień noworocznych. Niestety równie często niedotrzymywane. W 2016 roku zmień taktykę – zamiast gołosłownych postanowień, postaw na konkrety. Podajemy 12 praktycznych rad, jak ograniczyć cukier w codziennej diecie.
Wiadomości na temat nowych diet, rewolucyjnych wyników badań i coraz to nowszych zaleceń dotyczących sposobu żywienia pojawiają się niemal codziennie. Jako, że koniec roku to idealny czas na podsumowania. Oto lista 7 najważniejszych trendów i wydarzeń związanych ze zdrowym odżywianiem, które królowały w 2015 roku.
FGF21, hormon wątroby, może mieć wpływ na kontrolę łaknienia słodyczy i alkoholu.
Zanim zdecydujesz się na wybór cukru lub słodzika, przejrzyj informację na temat tych produktów, by móc podjąć rzetelną decyzję.
W Polsce na cukrzycę cierpi prawie 2 mln Polaków. Ogromna część chorych nie ma świadomości tego, że jest cukrzyca jest ich problemem, co niestety może prowadzić do groźnych powikłań. Co powinniśmy wiedzieć tej chorobie? Jak rozpoznać, jak żyć z tym schorzeniem i jak je leczyć opowiada prof. Leszek Czupryniak, Kierownik Katedry i Kliniki Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii szpitala przy ul. Banacha w Warszawie.
Cukier jest potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Jednakże jego nadmierna ilość może zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca, sprzyjać otyłości oraz przekładać się na wyższym poziom cholesterolu. Zobacz, co robić, by bez wielkiego wysiłku ograniczyć spożywanie cukru.
Słodkie bywają dzieci, kotki, babeczki. To, co słodkie budzi w nas dobre emocje. Dlatego, choć cukier uzależnia i szkodzi niczym nikotyna, nie postrzegamy jego spożycia jako niebezpiecznego dla zdrowia.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Starzenie się – styl życia i środowisko ma o wiele większy wpływ niż geny