Cukier wpływa na sposób działania mózgu i zaburza zdolności poznawcze, jeśli jest go za dużo.
Od dawna wiadomo, że sposób odżywiania się ma wpływ na poziom zagrożenia cukrzycą i kontrolę samej choroby. Teraz ustalono, że odpowiedni jadłospis może nie tylko zahamować rozwój cukrzycy, ale wręcz ją wyleczyć.
Rak jelita grubego jest drugą przyczyną śmierci w Europie. Zabija około 215 tysięcy osób rocznie. Z nowych badań wynika, że trzy diagnozy raka na dziesięć dotyczy pacjentów w wieku poniżej 55 lat.
Od dawna wiadomo, że cukier może sprzyjać rozwojowi raka. Teraz jednak dokładniej ustalono, jak wpływa na rozrost nowotworów.
Zbadanie ilości i rodzaju bakterii jelitowych przed rozpoczęciem nowej diety może pomóc określić, czy dana dieta będzie skuteczna u danej osoby.
Cukier uzależnia - zdania w tej kwestii są podzielone, chociaż nawet gdyby to nie była prawda, to trudno oprzeć się sernikowi czy, teoretycznie zdrowym, ciasteczkom zbożowym. Jednak znajdziemy go nie tylko w słodyczach, jest w zasadzie wszędzie. W pieczywie, wędlinach, ketchupie… Wg kosmetologów nasza dieta powinna zawierać go jak najmniej. Dlaczego? Zasada jest prosta: im więcej jesz cukru, tym starzej wyglądasz.
Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała. Autorka raportu „Uczymy jak słodzić” podkreśla, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety połączonej z aktywnym trybem życia.
Zapotrzebowanie na energię zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej czy uwarunkowań genetycznych. Szacuje się, że u większości ludzi zapotrzebowanie na energię pochodzącą z węglowodanów plasuje się na poziomie 45–55 proc. Chodzi przede wszystkim o węglowodany złożone, ale w tej kategorii mieszczą się również cukry proste. Ich spożycie należy zwiększać w zależności od aktywności fizycznej czy intelektualnej.
Słodziki miały być zdrowszym zamiennikiem wszechobecnego dzisiaj cukru. Okazuje się jednak, że ich stosowanie to działanie według przysłowia „zamienił stryjek sierkierkę na kijek" - mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy.
Tort czy ciastka mogą kojarzyć się z przyjemnymi dla podniebienia i ogólnego nastroju chwilami, ale w istocie cukier nie służy mentalnemu samopoczuciu, mówią badacze z University College London.
Ile zjadamy cukru? W rok zapewne worki. Cukier spożywamy nie tylko słodząc herbatę czy kawę. Znajdziemy go ukrytego w wielu produktach. Przykład? Dosładzane są soki, jogurty, serki, sosy... W niewidocznej formie znajduje się w większości przetworzonych produktów. Jak go znaleźć?
Sezon urlopowy to czas kiedy szczególnie folgujemy sobie z jedzeniem oraz wypijamy duże ilości zimnych, słodzonych napojów. Rzecz tyczy się nie tylko napojów gazowanych czy drinków, ale również z pozoru ich zdrowszych zamienników. Dentyści doradzają, na co lepiej uważać, aby z wakacji nie wrócić z próchnicą.
Lody i gofry z posypką i syropem, smażone ryby, karkówka z grilla, fast foody – to nasza dieta podczas urlopów. Efekt? Przeciętna polska rodzina przyjmuje podczas wakacji nadprogramowe 9 kg cukru i 7 kg tłuszczu, czyli 70 tys. kcal lub 2,5 kg tkanki tłuszczowej – wynika z wyliczeń Fundacji BOŚ. Jak nie przywieźć z wakacji nadprogramowych kilogramów? Oto pięć podstawowych zasad.
Niewiele rodzajów aktywności zawodowej zapewnia stałą różnorodność zadań i wiele okazji do ekscytacji. Już po kilku, a na pewno po kilkunastu latach pracy dla wielu ludzi poniedziałek nie wiąże się - mówiąc oględnie - z radosnym oczekiwaniem na zawodowe wyzwania... eksperci mówią jednak, że odpowiednie nastawienie i kilka zmian, choć nie zapewnią niezwykłych uniesień podczas tych samych, powtarzalnych zajęć, pozwolą na poprawę nastroju podczas pracy.
Niewystarczająca wiedza konsumentów dotycząca cukrów zawartych w sokach owocowych przyczynia się do rozpowszechniania mitów na ten temat. Wiele osób sądzi, że sok owocowy zawiera cukier dodany. Tymczasem cukier w soku owocowym pochodzi wyłącznie z owocu, z którego sok ten wyciśnięto.
Zanieczyszczenia powietrza i gęsta zabudowa sprzyjają astmie