Porady - pytania i odpowiedzi

2010-08-24 12:52 autor: maxime

8 094 odsłon

Co zrobić z ogórków?

Dostaliśmy ogromną torbę "działkowych" ogórków. Część poszła na małosolne, cześć w postaci mizerii, część faszerowana, ale zostało mnóstwo. CO jeszcze można z nich zrobić? Zaznaczam, że nie chodzi mi o przetwory ani dania gdzie ogórek nie jest podstawą a jedynie dodatkiem. Chętnie wypróbowałabym coś na ciepło - poproszę o propozycje ;-)

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-03-01 21:16 autor odpowiedzi: kristy

    Wpisz w wyszukiwarkę "ogórki nadziewane" - jest wiele przepisów na ogorki na cieplo. Pisalaś, Maxime, że nie chcesz już przetworów...ale skuś się na mizerię, którą robię od lat i kóra jest rewelacyjna zarówno do obiadu jak i do kanapek.  "5 kg ogórków, 1 szkl. octu spirytusowego 10%

    2 szkl. wody, 1 p. gorczycy, 1/2 kg cukru, 1 lyżka (czubata) stolowa soli, 3 cebule, 5 liści bobkowych, kilkanaście ziaren ziela i pieprzu.

    Zagotować wodę z octem, cukrem, liśćmi pokruszonymi w kawalki, zielem, gorczycą ,  pieprzem i solą. Ostudzić. Posztkować ogórki w plasterki i posiekać cebulę. Zalewę z przyprawami wlać do miski z ogórkami i cebulą. Po 1/2 godzinie (jak ogórki puszczą sok) wlożyć do sloików (np. po majonezie) razem z plynem i pasteryzować od 20 min do 1/2 godz.l Wystudzić i się cieszyć zajadając calą zimę.

     

     

    Oceń odpowiedź 3 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-20 11:22 autor odpowiedzi: bacha52

    bardzo dobrze sprawdzają sięukiszone,starte na tarce i zawekowane.Pyszna zupa

    smiling skomentował/a odpowiedź 2014-02-23 01:38

    po co trzeć już ukiszone przecież można to zrobić bezpośrednio robiąc zupę

    Oceń odpowiedź 9 17

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-21 12:36 autor odpowiedzi: Eska1954

    Jednak mizeria z różnymi dodatkami,pomidorami,papryką,ziołami w sezonie ogórkowym smakuje wybornie.

    Oceń odpowiedź 1 11

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 01:35 autor odpowiedzi: smiling

    to tak jak z cukinia zrobić zapiekane czyli nadziane  mięsem

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-30 11:18 autor odpowiedzi: smiling

    najprościej to zrobić mizerię

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-18 23:57 autor odpowiedzi: smiling

    ugotuj zupę ze świeżych ogórków

    Składniki:
    0:20

        1,5 l wody
        5-6 ogórków gruntowych
        4 ziemniaki
        młoda marchewka
        młada pietruszka
        pół młodego selera
        ząbek czosnku
        świeży koperek
        1/4 szklanki śmietany do zupy (u mnie 18%)
        2-3 ziarenka ziela angielskiego
        listek laurowy
        opcjonalnie: gałązka świeżego lubczyku
        gałązka natki selera

    Ogórki myję, obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroję w kostkę, marchewkę pietruszkę i seler ścieram na tarce o grubych oczkach. Zagotowuję wodę, dodaję warzywa, ząbek czosnku, listek laurowy, ziele angielskie, gotuję 15 minut  przepis Agaty

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz


DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Warzywa i owoce

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X