Porady - pytania i odpowiedzi

2014-02-21 14:42 autor: dzidek49

52 281 odsłon

Jak kisić ogórki by nie były "puste"?

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-02-21 18:04 autor odpowiedzi: KarolI

    Bardzo lubię kiszone ogórki i co roku je kiszę.Zdarza się i to wcale nie rzadko  że ogórki są puste w środku.Zauważyłem jednak że:Ogórki najlepiej kupować od zaufanych gospodarzy, lepiej kiszą się ogórki o większych brodawkach.To czy ogórki będą "puste w środku" w dużej mierze zależy od ogórków, jakich użyliśmy. By zapobiec powstawaniu dziur  najlepiej kupować odmiany ogórków, które nie mają dużych komór nasiennych i wybierać te z mniejszymi. Na tworzenie się pustych komór ma również wpływ to, czym były nawożone ogórki . Wiadomo, że najlepszy jest nawóz naturalny, a inne chemikalia tylko szkodzą i psują jakość przetworów. Niestety podczas kupowania ogórków jesteśmy w stanie tylko zweryfikować gatunek ogórka oraz wielkość jego brodawek, nawozy zaś i nawadnianie pozostają już poza naszą kontrolą.By uniknąć pustych środków należy również pamiętać o odpowiednim ścisku ogórków w słoikach ;-)

    Ocena odpowiedzi 9 16

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-21 18:34 autor odpowiedzi: gajmar

    To zależy najbardziej od gatunku ogórków. Do kiszenia najlepsze są szczupłe (nie pekate), niezbyt duże , ciemnozielone, szorstkie (kolczate). Do kiszenia dodaję czosnek, korzeń chrzanu, koper i inne znane przyprawy, ale nie zapominam o lisciu czarnej porzeczki (daje jędrność i wspaniały zapach), lisciu wiśni (niweluje gorycz) i lisciu winogron (tez daje zapach i smak.
    gajmar zaktualizował/a odpowiedź 2014-02-22 11:56
    Nie wiem jak mam uzupełnić odpowiedź: zalewam letnią solanką (na 1l wody - łyzka soli). Jak chcę, żeby ogórki szybko się ukisiły przed umieszczeniem w słoju nakłuwam je widelcem.

    Ocena odpowiedzi 4 10

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-21 20:36 autor odpowiedzi: vikkaj

    Od parę lat mam swoją działkę i bardzo lubimy ogórki swoje nie kupowane. Staram się kupowac ogórki gruntowe , które najlepiej nadają się do kiszenia. Zazwyczaj kisze w dużym słoju z dodatkiem kopru, liści wisni, dębu i czarnej porzeczki. Również dodaje czosnek i korzeni chrzanu. Zalewę robię tak na 1 litr wody czubata łyżka soli.Zalewam goracą wodą i parę dni stawiam w ciepłym niejcu żeby zakisiły się , ale potem żeby nie zepsuły się stawiam do piwnicy.
    vikkaj zaktualizował/a odpowiedź 2014-02-21 20:38
    Ogórki gruntowe male zazwyczaj nie są "puste", dlatego radzę kupowac ogórki gruntowe niezbyt duże.

    Ocena odpowiedzi 4 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-23 20:01 autor odpowiedzi: vandi

    jeśli ktoś ma dzialke ,to należy zerwać ogórki rano i w tym samym dniu zakisić wkładam w litrowe słoiki dodaje czosnek,korzeń chrzanu,liście porzeczki,dębu i winogrona,oraz koper ,zalewam gorąca wodą i zakręcam ,kilka dni stoja apóżniej odstawiam w chłodne miejsce

    gynek66 skomentował/a odpowiedź 2014-06-01 23:59

    Witam A ja dodaje do ogórków konserwowych na zimę cukinię młodą pokrojoną , może być np. połowę z całości. Dodajemy też kabaczki są naprawdę wyśmienite.Najlepsze ogóry do kiszenia rwać z rana póki rosa jest. Najlepszy m-c do kiszenia to; Lipiec i Śierpień. 30 lat tak zaprawiam ogóry i, z własnej działki i, prosto z krzaka bez obornika. Podlewam gnojówką z pokrzyw. Nawóz sztuczny trochę daje to; kreda pastewna, można ją stosować pod wszystkie warzywa ogrodowe. Pozdrawiam Senior Gliwice

    Ocena odpowiedzi 5 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-21 20:11 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Kiszę tylko ogórki,które uprawiam na działce,bez sztucznych nawozów i ogórki nigdy nie są puste.

    Ocena odpowiedzi 5 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 15:56 autor odpowiedzi: smiling


    Ogórki kiszone wg tego robię !!!

    Składniki:

    1. Materiał:

    Ogórki, najlepiej średnie i małe (duże robią się dziurawe), z dobrego źródła  bo nie jesteś w stanie stwierdzić czy są na nawozie i opryskach czy nie (dopiero w trakcie wychodzi na jaw, po prostu źle pachną). Słoiki dowolne - mogą być twist, mogą być weck.

     

    2. Przyprawy:

    Czosnek w ząbkach, chrzan korzeń, koper najlepiej suche koszyczki nasienne, nie stosować zielonych ani suszonych listków

    3.liście winogrona czarnej, porzeczki ,wiśni i dębu

    3. Zalewa

    Na 1 litr wody 1 łyżka czubata soli – zagotować i ostudzić. Na litrowy słoik ogórków potrzeba około 0,4 litra zalewy.

     

    Jak przyrządzić?

    Wykonanie: (na słoik 1 litrowy)

    Ogórki i słoiki dokładnie umyć. Na dno słoika wkroić (średniej grubości talarki ) 2-3 średnie ząbki czosnku oraz około 2 razy tyle (objętościowo) chrzanu; mogą być talarki lub dowolna forma. Oraz liście porzeczki , winogrona, dębu, wiśni

    Układać ogórki pionowo, ciasno, ale tak  aby  nie uszkodzić i koniecznie (to ważne) jasnym końcem do góry bo będą gorzkie.

    Na ułożoną warstwę wkroić 1-2 ząbków czosnku i 2 razy tyle chrzanu jeśli wpadną w dziurki między ogórki to nie szkodzi. Ułożyć następną warstwę małych ogórków i znów czosnek 1 ząbek i chrzan 2 razy tyle oraz 1 średni koszyczek nasienny kopru z kawałkiem łodygi około 10 cm. Ważne, aby koper dać na samym wierzchu, nigdzie więcej. Zalać zalewą tak aby ogórki były całkowicie zalane. Odstawić w chłodne miejsce na tacy ponieważ ogórki kisząc się gazują i zalewa częściowo wycieka ale to w niczym nie przeszkadza i w żadnym wypadku nie należy otwierać słoików i dolewać. Po zakończeniu gazowania słoiki odstawić na półki, najlepiej w chłodne miejsce, można zdjąć sprężynki z wecków. Im będzie chłodniejsze miejsce przechowywania tym, proces kiszenia przebiega wolniej i dłużej, ogórki pozostają twarde i chrupiące. Bez problemów powinny dotrwać do następnych zbiorów.

    Jeżeli będziesz miała/ł pytania, chętnie odpowiem. Proponuję eksperymentować - ilość czosnku i chrzanu też można dostosować do własnych upodobań. Smacznego        Ja zalewam ogórki wrzątkiem już chyba od ponad 20 lat nigdy mi się nie zepsuły i nie miałem pustych lecz ogórki nie mogą być przenawożone bo są puste w środku 

    bażant skomentował/a odpowiedź 2014-03-24 18:41

    autor czarna oliwka

    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-03-25 10:44
    nie całkiem bo jest zmodyfikowany prze ze mnie

    Ocena odpowiedzi 2 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-25 10:42 autor odpowiedzi: smiling

    bażant

    bażant skomentował/a odpowiedź wczoraj, 18:41

    "autor czarna oliwka"

    skomentował/a mój przepis na ogórki ,nie ważne   skąd przepis  ,każdy przepis jest od kogoś- ważne by był dobry, czy jest sprawdzony i tak robię od lat ,dodaję tam jak pisałem listki z wiśni, czarnej porzeczki ,winogrona i dębu mają specyficzny smak a garbniki zawarte w nich powodują ich twardość proszę raz zrobić a smak ich będzie nie powtarzalny

    Ocena odpowiedzi 3 7

    skomentuj | odpowiedz

  • 2018-06-12 12:17 autor odpowiedzi: alodia1949

    ja zamiast  liści (nie mam skąd ich wziąć) dodaję ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe i imbir w plasterkach oprocz kopru, chrzanu i czosnku oczywiście

    Ocena odpowiedzi 0 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także


DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Przetwory

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X