Porady - pytania i odpowiedzi

2011-10-16 16:30 autor: matti

5 910 odsłon

Jak nie marnować warzyw i owoców?

Tak mnie nasżło w związku z dzisiejszym świętem i jutrzejszą akcją . U mnie trochę warzyw i owoców ląduje w koszu. Macie może jakieś sprawdzone sposoby na wykorzystywanie lekko zwiędniętych warzyw, czy "wczorajszych" ziemniaków, kalafiorów albo fasolki szparagowej? Nie mówię o zepsutych ale takich już nie na tyle ślicznych żeby ktoś chciał to normalnie zjeść - oprócz muszek owocówek, cholera by je wzięła. Podawajcie przepisy na "dania na winie" ale i bardziej uniwersalne sposoby, pewnie przydadzą się nie tylko mnie.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-10-16 23:29 autor odpowiedzi: emka46

    Można zrobić zapiekanki, z ziemniaków kopytka czy też kluski śląskie albo podsmażyć,jajko, kefir i obiad z głowy. Gulasz mięsno - jarzynowy np, z przywiędniętych. Możliwosci jest bardzo duzo.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-10-16 23:32 autor odpowiedzi: emka46

    A najlepszy sposób to rozsądek i umiar przy kupowaniu.

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-11-03 11:36 autor odpowiedzi: Rozia

    Jak mi zostają jarzyny z gotowania np.rosołu - robię sałatkę jarzynową.

    Przywiędniętą sałatę zieloną można "podrasować",zanurzając ją na kilka godzin w zimnej wodzie(całą).

    Acha!Jeszcze wracając do tych jarzyn ugotowanych w nadmiarze - przecieram przez sito i mam podstawę do świetnego sosu.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-20 18:54 autor odpowiedzi: angru46

    Ja majac na działce  swoje jarzyny.wykorzystuje te mniejsze na bieżaco do zup i sałatek a pozostałe kraje w kosteczke i do pudełeczek do zamrażalnika gotowe do wszelkiego rodzaku  zupek czy sałatek . Czesto jesli jest tego wiecej robie sałatki wielowarzywne na zime jak znalażł swojej roboty. Wiem co jem.

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-24 19:02 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Co mi się z resztek warzyw "nawinie"fasolka,kalafior,marchewka i wszystko zjadliwe obieram,oczyszczam,kroję,posypuję wegetą,podlewam niewielką ilością wody i duszę(można dodać pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i wcześniej przyprawioną  np.przyprawą Gyros),kiedy warzywa zaczynają mięknąć zalewam sokiem pomidorowym i dalej duszę do pożądanej miękkości warzyw.Doskonałe do ryżu,kasz,ziemniaków.Nadmiar gorącego dania można do słoiczka,dobrze zakręcić i powystygnięciu do lodówki.

    Oceń odpowiedź 0 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-16 14:29 autor odpowiedzi: smiling

    zwierzaki też potrzebują jeść  proponuję dać komuś kto a np.króliki
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2015-07-16 14:46
    zwierzaki też potrzebują jeść,  proponuję dać komuś kto ma np.króliki

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-27 21:13 autor odpowiedzi: smiling

    Zupa 'na winie' :)

    • porcja rosołowa z kaczki,
    • 0,5 kg żeberek
    • 0.2 kg wedzonego podgardla
    • 3 marchewki
    • pietruszka
    • 5 ziemniaków średniej wielkości
    • 0.5 kg fasoli
    • garść malutkiego makaronu
    • dowolne wedliny, kielbasy w ilości ok 20 dkg
    • zielona pietruszka, pieprz,sól

    podaje proporcje na ok 6l garnek. Zupa nazywa się na winie ponieważ dodajemy do niej co się nawinie;) Wszelkie pozostałe wędliny z lodówki ;) Przepis wymyslila moja mama i bardzo wszystkim smakuje;) Porcję rosołową z kaczki wraz z żeberkami gotujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. W między czasie gotujemy groch. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki i również je gotujemy. Podgardle smażymy na patelni. gdy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojone w kostkę wędliny, smażymy je przez chwilę i wrzucamy do wywaru. Gdy fasola i ziemniaki (ziemniaki wraz z woda w której się gotowały), będą miękkie wrzucamy je również do zupy. Zagęszczamy makaronem, im więcej go dodamy tym zupa będzie gęstsza, więc należy dodać tyle ile kto lubi. Mięso z żeberek obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy z powrotem do zupy.Dodajemy cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Smacznego!

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Podobne pytania

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Warzywa i owoce

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania