Porady - pytania i odpowiedzi

2014-07-24 22:16 autor: dzidek49

10 943 odsłon

Kiszenie ogórków

Jak przygotować do kwaszenia i kisić ogórki aby nie były miękkie i puste w środku?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2014-07-25 08:50 autor odpowiedzi: angru46

    Ja na 1kg ogórków swoich z ogródka obmywam.na 1l wody do słoika daje na dno koper.chrzan liscie lub korzen,ząbek czosnku.łyżka soli.zamykam i za dwa tygodnie sa gotowe.Przestrzegam przed kupowanymi na nawozach.są puste miekie i smierdza niesamowicie

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-27 12:12 autor odpowiedzi: wydra47

    W podobny sposób kisiłem ogórki na działce. Zalewałem wodą zestudni głebinowej. Wsawiałem do piwnicy i czekałem aż ukisną w stałej temperaturze. Były wspaniałe. A trzymały się bardzo długo.

    Oceń odpowiedź 1 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-28 20:42 autor odpowiedzi: gynek66

    PRZEDEWSZYSTKIM zrywa się je z rana  i, dobrego żródła pochodzenia, które są bez nawozu sztucznego. Oto przepis jaki ja stosuje na ogóry kiszone.

    Zalewa: Na 1/litr wody 1 łyżka soli stołowej: woda przegotowana i, ciepłą się zalewa. Do słoika koper,czosnek,chrzan, liść czarnej porzeczki taki zielony. Zakręcam słoik stawiam do góry nogami do wystygnięcia słoika, jak z niego nic nie kapie to może i stać lata

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-07-28 20:59 autor odpowiedzi: gynek66

    OGÓRKI KONSERWOWE:

    WODA PRZEGOTOWANA razem z octem, solą,i, cukrem. Do słoika liść laurowy,cebula, marchew,gorczyca i, ziele angielskie. Razem z ogórami można dać jak kto lubi pakisony i, cukinię ale zieloną pokrojone w kawałki są bardzo pyszne jak ktoś nie jadł to proszę zrobić i, skosztować a nie pożałuje. PYCHOTA i, woda dobra z nich jest.

    Jak będzie zalewa wystudzona to zalać ogórki- słoik zakręcić i, pasteryzować do 10/min...

    Smacznego/Senior/Gliwice

    smiling skomentował/a odpowiedź 2015-07-04 04:14

    witam - GYNEK66 - to są ogórki konserwowe a nie kiszone podrawiam

    Oceń odpowiedź 3 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-18 21:32 autor odpowiedzi: Eska1954

    Do słoika na dno koper(suchy,baldachy),parę ząbków czosnku,korzonek chrzanu.Wodę zagotować z solą(półtorej łyżki stołowej na litr) i gorącą zalać ułożone ciasno w słoiku ogórki.Słoik od razu odwrócić do góry dnem i tak pozostawić do wystygniecia.Nie kiszę nigdy ogórków z nieznanego źródła,ponieważ te które zostały solidnie potraktowane nawozem nie nadają się do kiszenia.Najlepsze te ze swojej działki.

    Ocena odpowiedzi 1 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-18 23:09 autor odpowiedzi: smiling

    Ogórki kiszone wg tego robię !!!

    Składniki:

    1. Materiał:

    Ogórki, najlepiej średnie i małe (duże robią się dziurawe), z dobrego źródła  bo nie jesteś w stanie stwierdzić czy są na nawozie i opryskach czy nie (dopiero w trakcie wychodzi na jaw, po prostu źle pachną). Słoiki dowolne - mogą być twist, mogą być weck.

     

    2. Przyprawy:

    Czosnek w ząbkach, chrzan korzeń, koper najlepiej suche koszyczki nasienne, nie stosować zielonych ani suszonych listków

    3.liście winogrona czarnej, porzeczki ,wiśni i dębu

    3. Zalewa

    Na 1 litr wody 1 łyżka czubata soli – zagotować i ostudzić. Na litrowy słoik ogórków potrzeba około 0,4 litra zalewy.

     

    Jak przyrządzić?

    Wykonanie: (na słoik 1 litrowy)

    Ogórki i słoiki dokładnie umyć. Na dno słoika wkroić (średniej grubości talarki ) 2-3 średnie ząbki czosnku oraz około 2 razy tyle (objętościowo) chrzanu; mogą być talarki lub dowolna forma. Oraz liście porzeczki , winogrona, dębu, wiśni

    Układać ogórki pionowo, ciasno, ale tak  aby  nie uszkodzić i koniecznie (to ważne) jasnym końcem do góry bo będą gorzkie.

    Na ułożoną warstwę wkroić 1-2 ząbków czosnku i 2 razy tyle chrzanu jeśli wpadną w dziurki między ogórki to nie szkodzi. Ułożyć następną warstwę małych ogórków i znów czosnek 1 ząbek i chrzan 2 razy tyle oraz 1 średni koszyczek nasienny kopru z kawałkiem łodygi około 10 cm. Ważne, aby koper dać na samym wierzchu, nigdzie więcej. Zalać zalewą tak aby ogórki były całkowicie zalane. Odstawić w chłodne miejsce na tacy ponieważ ogórki kisząc się gazują i zalewa częściowo wycieka ale to w niczym nie przeszkadza i w żadnym wypadku nie należy otwierać słoików i dolewać. Po zakończeniu gazowania słoiki odstawić na półki, najlepiej w chłodne miejsce, można zdjąć sprężynki z wecków. Im będzie chłodniejsze miejsce przechowywania tym, proces kiszenia przebiega wolniej i dłużej, ogórki pozostają twarde i chrupiące. Bez problemów powinny dotrwać do następnych zbiorów.

    Jeżeli będziesz miała/ł pytania, chętnie odpowiem. Proponuję eksperymentować - ilość czosnku i chrzanu też można dostosować do własnych upodobań. Smacznego. Ja zalewam ogórki wrzątkiem już chyba od ponad 20 lat nigdy mi się nie zepsuły i nie miałem pustych lecz ogórki nie mogą być przenawożone bo są puste w środku 

    Ocena odpowiedzi 3 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-18 23:25 autor odpowiedzi: smiling

    puste ogórki to wina złego  przechowywania, po prostu w ogórkach powstał dwutlenek węgla,który pozostając w nich rozepchał je. Normalnie dwutlenek węgla powolutku przechodzi do zalewy i ogórki pozostają jędrne i całe.
    Przyczyną jest za wysoka temperatura w jakiej przechowujemy słoiki z ogórkami  W niskiej temperaturze dwutlenek węgla powolutku przechodzi do
    zalewy. Kiszenie ogórkow jest procesem bardzo złożonym   a kapcie z ogórków i gnicie to przenawożone ogórki

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-09-27 21:14 autor odpowiedzi: smiling

    puste komory w ogórkach to wina złego przechowywania naczynia z ogórkami. Po
    prostu w ogórkach powstał dwutlenek węgla,który pozostając w nich rozepchał
    ogórki. Normalnie dwutlenek węgla powolutku przechodzi do zalewy i ogórki
    pozostają jędrne i całe.
    Przyczyną jest za wysoka temperatura w jakiej przechowujesz naczynie z
    ogórkami. W niskiej temperaturze dwutlenek węgla powolutku przechodzi do
    zalewy.Proces kiszenia ogórkow jest procesem bardzo złożonym .

    Oceń odpowiedź 2 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Przetwory

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania