Porady - pytania i odpowiedzi

2010-10-13 22:34 autor: glicynia

5 746 odsłon

Powidła śliwkowe bez cukru

Czy je się smaży tak w ogóle bez niczego? Jak długo? Dodaje się jakiś przypraw? Podzielcie się przepisami...

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2010-10-13 23:14 autor odpowiedzi: Ewunia

    Ja robię w piekarniku, na głęboką blachę wrzucam wydrylowane śliwki i piekę w 120-150 stopniach (normalne grzanie góra dół nie termoobieg) 2 godziny, przerwa na przestygnięcie, znów 2 godziny (po jakiś 4-6) i tak przez trzy dni. Na noc zostawiam nie piekące się. Pod sam koniec zmniejszam temperaturę do 100 stopni. Nie mieszam w trakcie pieczenia tylko pomiędzy bardzo delikatnie raczej żeby sprawdzić stan i lekko pomóc odparować. Po takiej "sesji" mam jeszcze jedną korzyść - piekarnik jest naparowany i pięknie się wszystko myje.

     

    Na koniec dzielę na cztery części (ale to nie obowiązkowe). Do jednej dodaję migdały i skórkę cytrynową, do drugiej cynamon i odrobinę pieprzu świeżo zmielonego (najlepszy różowy, ale czarny też może być), do trzeciej kakao i jakiś alkohol mocny (brandy, whisky). Czwartą zostawiam w stanie czystym (największą). Odrobinę przesmażam i siup do słoików. te z dodatkami są świetne jako dodatek do ciasteczek przy herbacie a te zwykłe - jak to powidła do wszystkiego ;)

    Uwaga - śliwki muszą być naprawdę dojrzałe i słodkie. Zobacz czy teraz późnych lekko pomrożonych nie dostaniesz, one nadają się idealnie :)

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-12 23:54 autor odpowiedzi: gajmar

    Super przepis. Co roku robię powidła i zwykle z maleńką ilością cukru, ale wiem, że takie bez cukru sa najlepsze. No i te dodatki, aż ślinka cieknie. Ale warunek konieczny to wlasnie dojrzałość. Dzięki :)

    Oceń odpowiedź 0 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-31 18:26 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Składniki: 

    -słodkie śliwki np. węgierki

    -trchę cynamonu jak ktoś lubi

    Wykonanie:

    Śliwky umyć, osuszyć i wyjąc pestki. Jeśli śliwki są duże można je przekroić na 2-3 części. Wyłożyć do głębokiego rondla. Zacząć duszenie na dużym ogniu a potem przełożyć na mniejszy. Powidła smażyć, mieszając do czasu uzyskania odpowiednij konsystencji. Zazwyczaj trwa to mniejwięcej około 100 minut. Powidła można zmiksować mikserem. Powidła doprawić do smaku cynamonem, zapasteryzować. 

    Oceń odpowiedź 0 0

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Przetwory

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy