Konstrukcja zdrowia sercowo-naczyniowego oparta na wytycznych „Life's Essential 8" Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wzbogacona o dziewiąty wskaźnik dotyczący zdrowia psychicznego, skutecznie przewiduje ogólne oraz sercowo-naczyniowe ryzyko śmierci.
Nadmierne ilości tłuszczu trzewnego - tłuszczu otaczającego narządy - są powiązane z szybszym starzeniem się serca.
Nowe badania sugerują, że ciecierzyca może pomagać w poprawie poziomu cholesterolu, podczas gdy czarna fasola wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego, oferując prosty i niedrogi sposób na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych.
Problemy związane ze zdrowiem metabolicznym, w tym nawet niewielkie podwyższenie poziomu cukru we krwi, są głównymi czynnikami wpływającymi na zmiany w układzie rozrodczym i funkcjach seksualnych starzejących się mężczyzn.
Choroby serca pozostają główną przyczyną zgonów na świecie, a wiele czynników ryzyka wciąż się nasila - wynika z raportu 2025 Heart Disease and Stroke Statistics.
Przez niemal 60 lat pomiar poziomu cholesterolu we krwi był najlepszym sposobem identyfikacji osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W nowym badaniu, prowadzonym przez Chalmers University of Technology w Szwecji oraz Uniwersytet Harvarda w USA, naukowcy wykazali, że połączenie dwóch markerów lipoprotein, mierzonych w prostym badaniu krwi, może dawać dokładniejsze informacje o indywidualnym ryzyku chorób serca niż obecnie stosowany pomiar cholesterolu, co może przyczynić się do ratowania życia.
Skupianie się wyłącznie na osiągnięciu redukcji masy ciała u osób z wysokim wskaźnikiem masy ciała (BMI) może wyrządzić więcej szkody niż pożytku - twierdzą eksperci.
Terapia antynowotworowa, która pobudza układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami, może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru, sugeruje nowe badanie.
Stosowanie tirzepatydu (leku na cukrzycę) i hormonalnej terapii menopauzalnej jednocześnie prowadzi do większej utraty masy ciała u kobiet po menopauzie z nadwagą lub otyłością w porównaniu do samego leczenia tirzepatydem.
W Japonii odkryto nowy sposób na zmniejszenie otyłości. Badanie wykazało, że dostarczanie jelitom dodatkowego octanu – jednego z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych powstających w procesie fermentacji błonnika – zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej oraz tłuszczu w wątrobie zarówno u myszy o prawidłowej masie ciała, jak i u osobników otyłych, pod warunkiem, że w ich jelitach obecne są również bakterie z rodzaju Bacteroides. Gdy oba te warunki są spełnione, bakterie jelitowe mogą usuwać więcej cukrów z przewodu pokarmowego i wspomagać spalanie tłuszczów na energię przez organizm gospodarza.
Popularne leki GLP-1 pomagają wielu osobom znacznie schudnąć, ale nie poprawiają istotnie funkcji serca i płuc - ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wirginii.
Przeanalizowano badania dietetyczne oraz dane o umieralności z ośmiu krajów (Australia, Brazylia, Kanada, Chile, Kolumbia, Meksyk, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone) i ustalono, że przedwczesne zgony przypisywane spożyciu ultraprzetworzonej żywności (UPF - ang. ultraprocessed foods) znacząco rosną wraz ze wzrostem udziału tej żywności w całkowitym spożyciu energii.
Palacze mają słabsze serca niż osoby niepalące. Badanie wykazało, że im więcej ktoś palił, tym gorsza była funkcja jego serca. Część tej funkcji powracała po porzuceniu nałogu.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ostrzega, że istnieje związek między trzema powszechnymi chorobami serca - niewydolnością serca, migotaniem przedsionków i chorobą wieńcową - a upośledzeniem funkcji poznawczych i zwiększonym ryzykiem demencji.
Poniedziałki rzeczywiście w wyjątkowy sposób wywołują długoterminowy biologiczny stres, niezależnie od statusu zawodowego, co ma konsekwencje dla zdrowia serca.