Duże duńskie badania wykazały, że nadwaga - a nawet umiarkowana otyłość - może nie skracać oczekiwanej długości życia, podczas gdy osoby z niedowagą lub mieszczące się w dolnym zakresie „prawidłowej" wagi są bardziej narażone na ryzyko przedwczesnej śmierci
Spożywanie oliwy z oliwek wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu powszechnych chorób. Szczególnie korzystne efekty obserwuje się przy spożyciu ponad 7 gramów dziennie, czyli nieco więcej niż pół łyżki stołowej. Co istotne, zastąpienie tłuszczów takich jak margaryna, masło, majonez czy tłuszcze mleczne oliwą z oliwek dodatkowo zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zdrowa dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, a diety prozapalne przyspieszają ten proces,wsjkazują eksperci z Karolinska Institutet w Sztokholmie i piszą, po jakie produkty warto sięgać.
Konstrukcja zdrowia sercowo-naczyniowego oparta na wytycznych „Life's Essential 8" Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, wzbogacona o dziewiąty wskaźnik dotyczący zdrowia psychicznego, skutecznie przewiduje ogólne oraz sercowo-naczyniowe ryzyko śmierci.
Nadmierne ilości tłuszczu trzewnego - tłuszczu otaczającego narządy - są powiązane z szybszym starzeniem się serca.
Nowe badania sugerują, że ciecierzyca może pomagać w poprawie poziomu cholesterolu, podczas gdy czarna fasola wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego, oferując prosty i niedrogi sposób na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych.
Problemy związane ze zdrowiem metabolicznym, w tym nawet niewielkie podwyższenie poziomu cukru we krwi, są głównymi czynnikami wpływającymi na zmiany w układzie rozrodczym i funkcjach seksualnych starzejących się mężczyzn.
Choroby serca pozostają główną przyczyną zgonów na świecie, a wiele czynników ryzyka wciąż się nasila - wynika z raportu 2025 Heart Disease and Stroke Statistics.
Przez niemal 60 lat pomiar poziomu cholesterolu we krwi był najlepszym sposobem identyfikacji osób z wysokim ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. W nowym badaniu, prowadzonym przez Chalmers University of Technology w Szwecji oraz Uniwersytet Harvarda w USA, naukowcy wykazali, że połączenie dwóch markerów lipoprotein, mierzonych w prostym badaniu krwi, może dawać dokładniejsze informacje o indywidualnym ryzyku chorób serca niż obecnie stosowany pomiar cholesterolu, co może przyczynić się do ratowania życia.
Skupianie się wyłącznie na osiągnięciu redukcji masy ciała u osób z wysokim wskaźnikiem masy ciała (BMI) może wyrządzić więcej szkody niż pożytku - twierdzą eksperci.
Terapia antynowotworowa, która pobudza układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami, może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru, sugeruje nowe badanie.
Stosowanie tirzepatydu (leku na cukrzycę) i hormonalnej terapii menopauzalnej jednocześnie prowadzi do większej utraty masy ciała u kobiet po menopauzie z nadwagą lub otyłością w porównaniu do samego leczenia tirzepatydem.
W Japonii odkryto nowy sposób na zmniejszenie otyłości. Badanie wykazało, że dostarczanie jelitom dodatkowego octanu – jednego z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych powstających w procesie fermentacji błonnika – zmniejsza ilość tkanki tłuszczowej oraz tłuszczu w wątrobie zarówno u myszy o prawidłowej masie ciała, jak i u osobników otyłych, pod warunkiem, że w ich jelitach obecne są również bakterie z rodzaju Bacteroides. Gdy oba te warunki są spełnione, bakterie jelitowe mogą usuwać więcej cukrów z przewodu pokarmowego i wspomagać spalanie tłuszczów na energię przez organizm gospodarza.
Popularne leki GLP-1 pomagają wielu osobom znacznie schudnąć, ale nie poprawiają istotnie funkcji serca i płuc - ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wirginii.
Przeanalizowano badania dietetyczne oraz dane o umieralności z ośmiu krajów (Australia, Brazylia, Kanada, Chile, Kolumbia, Meksyk, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone) i ustalono, że przedwczesne zgony przypisywane spożyciu ultraprzetworzonej żywności (UPF - ang. ultraprocessed foods) znacząco rosną wraz ze wzrostem udziału tej żywności w całkowitym spożyciu energii.