Przeanalizowano badania dietetyczne oraz dane o umieralności z ośmiu krajów (Australia, Brazylia, Kanada, Chile, Kolumbia, Meksyk, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone) i ustalono, że przedwczesne zgony przypisywane spożyciu ultraprzetworzonej żywności (UPF - ang. ultraprocessed foods) znacząco rosną wraz ze wzrostem udziału tej żywności w całkowitym spożyciu energii.
Palacze mają słabsze serca niż osoby niepalące. Badanie wykazało, że im więcej ktoś palił, tym gorsza była funkcja jego serca. Część tej funkcji powracała po porzuceniu nałogu.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne ostrzega, że istnieje związek między trzema powszechnymi chorobami serca - niewydolnością serca, migotaniem przedsionków i chorobą wieńcową - a upośledzeniem funkcji poznawczych i zwiększonym ryzykiem demencji.
Poniedziałki rzeczywiście w wyjątkowy sposób wywołują długoterminowy biologiczny stres, niezależnie od statusu zawodowego, co ma konsekwencje dla zdrowia serca.
Osoby, u których cukrzyca typu 1 rozwija się w wieku dorosłym, mają zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz zgonu, a osoby zdiagnozowane później nie mają lepszego rokowania niż te, u których chorobę wykryto wcześniej. Eksperci wskazują też na palenie papierosów, złą kontrolę glikemii i otyłość jako główne czynniki ryzyka.
Podawanie osobom z nadciśnieniem tętniczym zastrzyku z lekiem zilebesiran co sześć miesięcy może prowadzić do istotnego i trwałego obniżenia ciśnienia krwi.
Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.
Nowy model sztucznej inteligencji jest znacznie lepszy od lekarzy w identyfikowaniu pacjentów, u których istnieje wysokie ryzyko zatrzymania akcji serca.
Codzienna ekspozycja na niektóre substancje używane do produkcji plastikowych artykułów gospodarstwa domowego mogła być powiązana z ponad 356 tysiącami zgonów na całym świecie z powodu chorób serca tylko w 2018 roku.
Odkryto, że długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenie powietrza wiąże się z wczesnymi oznakami uszkodzenia serca. Badanie wskazuje, że drobne cząsteczki stałe w powietrzu mogą przyczyniać się do rozlanego włóknienia mięśnia sercowego, czyli formy bliznowacenia mięśnia sercowego, która może poprzedzać niewydolność serca.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Osoby z uporczywą astmą mogą być narażone na zwiększone ryzyko zawału serca lub udaru mózgu z powodu nadmiernego nagromadzenia blaszki miażdżycowej w tętnicach szyjnych.
Naukowcy z Uniwersytetu Tokijskiego opracowali sposób obserwacji procesu krzepnięcia krwi w czasie rzeczywistym - bez potrzeby stosowania inwazyjnych procedur. Korzystając z nowego rodzaju mikroskopu oraz sztucznej inteligencji (AI), można monitorować zlepianie się płytek krwi u pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD), co otwiera drogę do bezpieczniejszego i bardziej spersonalizowanego leczenia.
Zwężenie zastawki aortalnej (stenoza aortalna) z towarzyszącą amyloidozą serca to ciężka choroba serca wieku podeszłego, związana z wysokim ryzykiem zgonu. Dotychczas leczenie polegało na wymianie zastawki, podczas gdy złogi w mięśniu sercowym, znane jako amyloidoza, często pozostawały nieleczone. Teraz wykazano, że leczenie skojarzone - polegające na wymianie zastawki serca oraz terapii farmakologicznej ukierunkowanej na amyloidozę - przynosi pacjentom istotne korzyści w zakresie przeżywalności.
Nie chce ci się nitkować zębów? Twoje serce może nie być wdzięczne. Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Hiroszimie (HU) wykazało, że bakteria chorób dziąseł Porphyromonas gingivalis może przedostać się do krwiobiegu i zainfekować serce. Tam po cichu napędza tworzenie się blizn - tzw. zwłóknienie - co zniekształca strukturę serca, zakłóca sygnały elektryczne i zwiększa ryzyko migotania przedsionków (atrial fibrillation, AFib).