Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Spadek poziomu potasu we krwi spowodowany przez leki moczopędne powszechnie przepisywane na nadciśnienie może być przyczyną ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.
Jakkolwiek mężczyźni i kobiety z dużą masą mięśniową są mniej narażeni na śmierć z powodu chorób serca, wydaje się również, że kobiety z większą ilością tkanki są bardziej chronione przed tymi chorobami niż panie z mniejszym poziomem tkanki tłuszczowej.
Naturalnie występujące przeciwutleniacze w orzechach pekan mogą przyczynić się do zdrowia serca i zapobiegania chorobom układu krążenia.
Każda choroba jest kształtowana przez komponent genetyczny, a także czynniki zewnętrzne, takie jak zanieczyszczenie powietrza i status społeczno-ekonomiczny. Jednak siła, w jaką genetyka lub środowisko odgrywają rolę w ryzyku choroby - i jak wiele zagrożenia można przypisać każdemu z nich - nie jest dobrze poznana.
Suplementacja witaminą D zwłaszcza w zimie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem.
Otyłość jest obecnie najpowszechniejszą formą nieodpowiedniego odżywiania się w większości krajów, a od 1990 roku jej wskaźniki rosną we wszystkich grupach mężczyzn, kobiet i dzieci.
Organizm pamięta stres związany z niewydolnością serca i wydaje się, że prowadzi to do nawracającej niewydolności oraz innych powiązanych problemów zdrowotnych.
Osoby, które gotują z dodatkiem oleju sezamowego i olejów z otrąb ryżowych, mogą liczyć na znaczny spadek ciśnienia krwi i poprawę poziomu cholesterolu.
Mężczyźni w średnim wieku ze stanem przednadciśnieniowym, charakteryzujący się wysokim poziomem gniewu - tendencją do odczuwania gniewu w różnych sytuacjach - są narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju nadciśnienia i choroby niedokrwiennej serca.
Banany i awokado - produkty bogate w potas - mogą pomóc chronić przed patogennym zwapnieniem naczyń, znanym również jako stwardnienie tętnic.
Mężczyźni, którzy wybuchają gniewem lub oczekują od innych najgorszego, są bardziej narażeni na nieregularny rytm serca zwany migotaniem przedsionków.
Wapniejące zwężenie zastawki aortalnej (Calcific aortic valve disease, CAVD) to główna choroba zastawki serca, która dotyka prawie 10 milionów pacjentów na całym świecie, a roczna śmiertelność przekracza 100 tysięcy.
Czy dostarczanie sobie błonnika w diecie wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego u osób starszych i czy składnik ten może osłabić ryzyko chorób układu krążenia? Okazało się, że błonnik zbożowy, ale nie ten owocowy i warzywny, był konsekwentnie powiązany z rzadszymi stanami zapalnymi i niższą częstością występowania chorób sercowo-naczyniowych.
Osoby z wyższym ryzykiem rozwoju chorób układu krążenia mają wyższe prawdopodobieństwo osłabienia funkcji poznawczych, w tym więcej typowych markerów choroby Alzheimera, co sugeruje, że monitorowanie i kontrolowanie chorób serca może być kluczem do utrzymania i poprawy zdrowia poznawczego w późniejszym okresie życia.