Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.
Spanie krócej niż siedem godzin na dobę wiąże się z większym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Kobiety w młodym i średnim wieku, które deklarowały picie co najmniej ośmiu napojów alkoholowych tygodniowo (nieco więcej niż jeden dziennie), były znacznie bardziej narażone na rozwój choroby niedokrwiennej serca w porównaniu z kobietami, które piły mniej.
Na Uniwersytecie w Liège odkryto, że śpiące ciało reaguje na świat zewnętrzny, co wyjaśnia, w jaki sposób niektóre informacje z otoczenia mogą wpływać na jakość snu.
Regularne ćwiczenia są bardzo korzystne dla wszystkich pacjentów z chorobami układu krążenia, niezależnie od wieku.
Opiekunowie pacjentów cierpiących na różne choroby przewlekłe sami są podatni na rozwój problemów z układem sercowo-naczyniowym.
Zarządzanie rytmem dobowym za pomocą intensywnego światła może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu różnych schorzeń układu krążenia, w tym chorób serca.
Istnieje związek między wirusowym uszkodzeniem jelit a przedwczesnym biologicznym starzeniem się.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Oregon wykazało, że zarówno w krajach o niskim, jak i wysokim poziomie dochodów długotrwała ekspozycja na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza jest jedną z głównych przyczyn chorób układu krążenia i zgonów z ich powodu.
Jak uważają uczeni, ludzie żyją dłużej, gdy wstają i się trochę poruszają po dwudziestu minutach pozostawania w pozycji siedzącej. Przykładowo, dane pokazują, że starsze kobiety, które siedziały przez 11,7 godziny lub więcej dziennie, zwiększały swoje ryzyko przedwczesnej śmierci o 30 procent, niezależnie od tego, czy intensywnie ćwiczyły.
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.
U dużej liczby pacjentów przyjmujących statyny konieczne może być bardziej agresywne leczenie, które pomoże w ograniczeniu przypadków chorób układu krążenia.
Zastąpienie soli kuchennej substytutem może zmniejszyć częstość występowania nadciśnienia tętniczego u osób starszych bez zwiększania ryzyka epizodów niskiego ciśnienia krwi. U seniorów stosujących zamiennik soli ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego było o 40 proc. niższe w porównaniu z tymi, którzy używali zwykłej soli.
W okresie menopauzy wzrasta poziom złego cholesterolu, a 10 proc. tego wzrostu wynika ze zmian w poziomie hormonów płciowych.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni