Porady - pytania i odpowiedzi

2011-06-15 16:25 autor: BeataSz

25 567 odsłon

Suszone pomidory - jak przechowywać?

Udało mi się nabyć włoskie suszone pomidory (takie luzem, solone i wysuszone). Jak je przechowywać, aby długo posłużyły i cały czas były takie pyszne? Słyszałam, że takie pomidory łatwo pleśnieją, a nie chcę ich zalewać oliwą.

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-06-16 15:48 autor odpowiedzi: jesien21

    Dokładnie tak jak ze wszystkimi suszonymi warzywami, a najlepiej jak grzyby czy jabłka - w przewiewnych woreczkach w chłodnym i suchym miejscu albo w szczelnych słojach, które trzeba od czasu do czasu "przewietrzyć", nie powinno im nic być. Ja po podróży rozkładam je jeszcze na 3-4 dni na pergaminie i dosuszam, żeby straciły wilgoć. Jeśli były dobrze przygotowane i nie są przechowywane w wilgoci to nie powinny spleśnieć. Z tym, że jak w woreczkach to raczej nie w kuchni, właśnie ze wzgledu na wilgoć. Najlepiej mieć spiżarnię...

    Ocena odpowiedzi 1 9

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-07-26 01:29 autor odpowiedzi: Kuchcik

    Rzeczywiście, suszone pomidory możemy przechowywać w przewiewnym woreczku i trzymać w chłodnym i suchym miejscu, i nie powinno się im nic stać.

     

    Mimo wszystko dużo lepiej zalać je w słoiku oliwą z przyprawami. Jako przyprawy możemy zastosować czosnek i bazylię a, którymi przesypujemy warstwy pomidorów w słoiku.

    Oceń odpowiedź 0 6

    skomentuj | odpowiedz

  • 2011-07-26 22:05 autor odpowiedzi: Szczawik

    W zasadzie sól jest naturalnym konserwantem, więc nie powinny się psuć. Ja jednak dla pewności proponuje zamrozić je lub przechowywać w pojemniku próżniowym (bez dostępu powietrza).

    Ocena odpowiedzi 1 3

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-09 04:24 autor odpowiedzi: Kormoran

    Solidnie wysuszone pomidorki trzymam w zakręconym słoiczku i nic im się nie dzieje,ważne aby były suche (trzeszczące)podobnie jak suszone grzyby.

    Oceń odpowiedź 2 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-13 03:26 autor odpowiedzi: smiling

    w oliwie lub oleju oczywiście jadalnym

    Ocena odpowiedzi 5 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-16 15:02 autor odpowiedzi: smiling

    to pytam się kto dopuszcza do stawiania opini negatywnych, skoro jest odpowiedź pozytywna a to potwierdza wypowiedź eksperta P.  Kuchcik " Mimo wszystko dużo lepiej zalać je w słoiku oliwą z przyprawami. Jako przyprawy możemy zastosować czosnek i bazylię a, którymi przesypujemy warstwy pomidorów w słoiku."

    Ocena odpowiedzi 1 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Podobne pytania

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Warzywa i owoce

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania