Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.
Kwiaty upiększające balkon czy przydomowy ogródek nie muszą służyć jedynie względom estetycznym, okazuje się, że niektóre z nich świetnie nadają się jako element ciekawego, aromatycznego i zdrowego dania.
Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego, potasu i azotanów. Szklanka soku z tych warzyw dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wynika z nowego brytyjskiego badania.
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.
Aby dobrze dbać o skórę twarzy, warto ją myć dwa razy dziennie, nie stosować mleczka oczyszczającego, i z umiarem wygrzewać się na słońcu zawsze stosując ochronę przed promieniowaniem UV.
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Letni przypływ sił witalnych możemy zatrzymać na dłużej również podczas jesiennych, chłodnych dni. Wizyta w parowej saunie solankowej dostarczy nam niezbędnych mikroelementów, zrelaksuje i pozwoli złagodzić przebieg wielu schorzeń.
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
Z chorobami i męczącymi nas przypadłościami można walczyć na wiele sposobów. Najprostszą i ogólnie dostępną metodą jest… zwiększenie spożycia warzyw i owoców – naturalnych suplementów naszej codziennej diety.
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Sięgając po migdały zamiast innych przekąsek można ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii (migdały należą do najmniej kalorycznych orzechów) oraz zmniejszyć ilość złego cholesterolu w organizmie.