Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.
Około 60 proc. dorosłych Polaków cierpi na stres oraz zaburzenia lękowe przeplatane okresami depresji sezonowej. Ponad 40 proc. ma kłopoty z zaśnięciem i trudności z koncentracją uwagi następnego dnia. Prawie 2 miliony z nas choruje na serce. Większa cześć społeczeństwa lekceważy objawy, które wysyła organizm, uważając, że "to minie", a w wiecznym stresie żyją dzisiaj wszyscy. Najczęściej dopiero w szpitalu – większość pacjentów uzmysławia sobie, że można skutecznie zapobiegać wielu chorobom i dolegliwościom.
Ziarna słonecznika są jak multiwitamina, bo dostarczają wielu cennych składników. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi, chroniących przed chorobami serca i zapobiegających schorzeniom prostaty, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia.
To, że należy jeść warzywa, słyszał od rodziców chyba każdy z nas. Rzadko jednak zadajemy sobie tyle trudu, by dowiedzieć się jakie w istocie spełniają funkcje i czego są źródłem. Większość warzyw zawiera dużą ilość wody i włóknika, jednocześnie odznaczając się niską kalorycznością. Wykryto w nich również substancje nazwane phytochemicals, które mają wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu.
Instytut Żywności i Żywienia namawia Polaków do rezygnacji z ciężkiej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety na rzecz warzyw, których coraz więcej w naszych sklepach. Warto jeść jarzyny, ponieważ nie tylko urozmaicają nasz jadłospis, ale zawierają również wiele mikroelementów oraz witamin.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków