Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Pistacje chronią serce i tętnice.
Ze stresem można sobie radzić na różne sposoby. Jednym z nich jest dostarczenie sobie składników, które pomogą organizmowi w ograniczeniu jego odczuwania i osłabianiu jego skutków. Szczególnie polecane są wymienione niżej produkty.
Ogórki są jednymi z najchętniej uprawianych warzyw na świecie. Nie bez powodu. Stanowią źródło ważnych składników odżywczych, produkt o dobrych efektach dla zdrowia i wyglądu oraz niezbędny składnik wielu smacznych potraw. Przejrzyj poniższą listę, a z pewnością zechcesz wzbogacić swoje menu o to warzywo.
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są łatwo dostępne i stanowią składnik wielu powszechnie znanych i lubianych w Polsce dań. Wkrótce zaczną się zbiory, więc poniżej kilka ciekawych faktów, które - pomimo kariery jabłek na rodzimej ziemi - nie są powszechnie znane.
Jedzenie większej ilości brokułów może spowolnić, a nawet zapobiec stanom zapalnym kości i stawów, mówią brytyjscy naukowcy.
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.
Kwiaty upiększające balkon czy przydomowy ogródek nie muszą służyć jedynie względom estetycznym, okazuje się, że niektóre z nich świetnie nadają się jako element ciekawego, aromatycznego i zdrowego dania.
Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego, potasu i azotanów. Szklanka soku z tych warzyw dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wynika z nowego brytyjskiego badania.
Istotne znaczenie ma nie tylko, co, ale i kiedy się je. Kalorie przyjęte w godzinach wieczornych są trudniejsze do spalenia i powodują więcej szkód.