Brytyjscy i włoscy uczeni odkryli, że jedzenie trzech do czterech bananów dziennie pomaga uchronić się przed udarem lub atakiem serca.
Pamietaj, żeby twój jadłospis zawierał produkty o odpowiedniej dawce potasu - dzięki temu możesz uchronić się przed różnorodnymi chorobami, w tym przed chorobami serca.
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Serwuj sobie truskawkowy deser, jak często się da. Właściwie są one tak smaczne, że niewielu ludzi trzeba zachęcać do sięgnięcia po nie, w każdym razie oto kolejny powód do ich jedzenia - pomagają zadbać o zdrowie serca.
Dieta DASH jest najlepsza, by zmniejszyć ryzyko dny moczanowej.
Od dawna mówi się, że nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia, a ponieważ współczesna dieta zawiera jej duże ilości, uważa się, że to jedna z przyczyn powszechności tej choroby. Tymczasem nadmierne ograniczenie soli też sprzyja nadciśnieniu.
Jeśli chcesz obniżyć ciśnienie krwi, jedz warzywa i owoce, która zwierają duże ilości potasu.
Wiele kobiet przed miesiączką i w czasie jej trwania odczuwa nieprzyjemne objawy, takie jak obrzęki, spadki nastroju czy zmęczenie. I niestety, nie przechodzą one z czasem - niektórym kobietą towarzyszą przez lata, az do menopauzy. Oto lista pierwiastków i witamin, które pomogą je złagodzić.
Szpinak jest bardzo popularny w kuchni tych, którzy chcą zadbać o zdrową dietę. Warto dołączyć go do jadłospisu, bo przydaje wiele zdrowotnych i urodowych korzyści. Zobacz, jak ważne są zastosowania szpinaku.
Jesień przyszła w tym roku dość szybko i to w swojej nie najpiękniejszej formie - z niskimi temperaturami i pluchą. Na efekty nie trzeba długo czekać, coraz więcej osób się przeziębia, w tym najmłodszych dzieci. Skuteczna kuracja jest jednak w zasiegu ręki - to miód.
Leki na nadciśnienie, to obok środków na nadmierny poziom cholesterolu, jedne z najpowszechniejszych farmaceutyków stosowanych przez osoby dojrzałe i starsze. Dzięki nim można normalnie funkcjonować ograniczając ryzyko wystąpienia zagrażających zdrowiu i życiu zdarzeń sercowo-naczyniowych. Niemniej jednak wspomniane leki dają pewne niepożądane skutki uboczne.
Nadciśnienie staje się coraz częstsze w biedniejszych krajach, choć do niedawna problem wydawał się najpowszechniejszy w państwach o wyoskich dochodach. Co istotne, nadciśnienie to główna przyczyna przedwczesnej śmierci na całym świecie. Ryzyko rozwoju zaburzenia dotyczy około 1,4 miliarda ludzi.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Amerykańscy badacze nie mają dla nas dobrych wieści - jedzenie ziemniaków cztery razy w tygodniu zwiększa ryzko nadciśnienia u kobiet, a warzywa te stanowią przecież jeden z najpopularniejszych składników rodzimej kuchni.
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
Jeden drink dziennie grozi chorobami serca. Szczególnie u kobiet