Od poziomu metabolizmu zależy m. in. nasza waga i samopoczucie. Na procesy przemian energetycznych mają wpływ liczne czynniki, m. in. aktywność fizyczna i rodzaj stosowanej diety. Jeśli chodzi o tę ostatnią, poniżej prezentujemy sześć produktów, które pomogą usprawnić metabolizm.
Najlepiej jest ćwiczyć rano, radzą eksperci. Nocnym Markom radzą: warto się przemóc i zerwać z łóżka skoro świt, spodziewany efekt aktywności fizycznej murowany.
Ciasto i piwo to ostatnie rzeczy, które umieszcza się w diecie, jeśli chce się schudnąć. Tymczasem niektóre uznane za „klasyczne" dietetyczne przewinienia mogą w istocie pomóc w utracie na wadze. Niektóre są zaskakujące.
Badania wskazują, że codzienne ćwiczenia mogą zmniejszyć szkodliwe skutki zbytniego objadania się w okresie świątecznym.
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
Owsianka jest lepsza niż płatki zbożowe, jeśli chodzi o kontrolowanie apetytu, mówią amerykańscy naukowcy.
Sprawniejszy proces metabolizowania posiłków to szybsze i bardziej efektywne spalanie kalorii. Jakkolwiek podstawą metabolizmu jest wyposażenie genetyczne, mamy do dyspozycji szeroką gamę działań, które wspomogą nasze wewnętrzne „instrumentarium".
Są ludzie, którzy mogą jeść wysokokaloryczne posiłki, popijać je gazowanymi napojami, a następnie zagryźć deserem i nigdy nie przybędzie im żaden nadprogramowy kilogram. Inni skazani są na zmagania z restrykcyjnymi dietami i odmawiają sobie niemal wszystkich żywieniowych przyjemności, aby tylko nie przytyć. Dlaczego tak się dzieje?
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Usiłujesz schudnąć i Ci się to nie udaje? A może szukasz wymówek, by bez wyrzutów sumienia podjadać między posiłkami? Pretekst, że w lecie czyha na nas zbyt wiele pokus, by przejść na dietę, traci swoją wiarygodność, bo wakacje to właśnie doskonały czas na zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dlaczego?
Dobowy zegar biologiczny pomaga kontrolować funkcje organizmu odgrywając istotną rolę w trawieniu, odczuwaniu głodu, regulacji jakości snu i poziomie energii. Wraz z wiekiem rytm dobowy może ulegać zakłóceniom, co prowadzi m. in. do zaburzeń snu.
Niski poziom cukru we krwi u osób starszych z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko demencji, sugerują nowe badania.
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Istnieje wiele leków, których zażycie wraz z uraczeniem się grapefruitem może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi, w tym nagłą śmiercią, ostrzega kanadyjski naukowiec.
Badania prowadzone przez naukowców z University of California umożliwiły odkrycie związku między poziomem witaminy D3 w surowicy a występowaniem cukrzycy typu 1.
Rak trzustki – duże dawki witaminy C wraz z chemioterapią wydłużą życie pacjentów?