Osoby na diecie obfitującej w wysoko przetworzoną żywność, taką jak napoje gazowane, chipsy i ciastka, mogą mieć wyższe ryzyko wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem oraz udaru mózgu niż ludzi ograniczający ilość takich produktów w swoim jadłospisie, mówią eksperci z Amerykańskiej Akademii Neurologii.
Powszechne, ale rzadko diagnozowane zaburzenie snu przyczynia się do rozwoju demencji, szczególnie u kobiet.
Czynniki społeczno-ekonomiczne, takie jak wykształcenie, zawód i wysokość majątku, wpływają na prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzenia funkcji poznawczych lub demencji w późniejszym życiu.
Już zaledwie jeden przypadek przeciwności losu w dzieciństwie może zwiększyć ilość epizodów choroby psychicznej w późniejszym życiu, a zdarzenia niepożądane w dorosłym wieku mogą prowadzić do większego ryzyka zarówno choroby psychicznej, jak i osłabienia funkcji poznawczych w późniejszym życiu.
Osoby, których sposób odżywiania się najbardziej przypomina dietę MIND, mogą mieć mniejsze ryzyko zaburzenia funkcji poznawczych.
Proces starzenia może prowadzić do osłabienia funkcji poznawczych u osób starszych. Ponadto około 10 procent osób, u których wcześniej zdiagnozowano łagodne zaburzenie funkcji poznawczych, co roku zapada na chorobę Alzheimera lub inne formy demencji.
Długotrwała ekspozycja na ekstremalnie wysokie lub niskie temperatury nie tylko niesie ze sobą większe ryzyko śmierci, ale może być również powiązana z wieloma innymi problemami zdrowotnymi, w tym zmniejszoną aktywnością fizyczną i demencją.
U osób starszych, które są bardziej narażone na oszustwa finansowe, mogą występować zmiany w mózgu wiążące się z wyższym ryzykiem zachorowania na chorobę Alzheimera.
Kontakt osobisty pomaga zmniejszyć poziom samotności u osób starszych, a inne sposoby podtrzymywania relacji, takie jak dzwonienie, wysyłanie e-maili czy SMS-ów, nie są tak skuteczne w osłabianiu poczucia samotności, zauważają uczeni z University of Texas i University of Michigan.
Starszy wiek, płeć żeńska, nieregularny rytm serca i poziom codziennej aktywności mogą pomóc przewidzieć, jak bardzo pogorszą się funkcje poznawcze pacjentów z chorobą Alzheimera i jak bardzo będą oni zależni od swoich opiekunów w ciągu najbliższych dwóch lat.
Jeśli lubisz serwować sobie rano zwykły jogurt, dodaj do niego łyżkę miodu - to pyszny sposób na osłodzenie ulubionego śniadania. Wspomaga to również kultury probiotyczne w jogurcie, mówią eksperci z University of Illinois Urbana-Champaign.
Ćwiczenia interwałowe o wysokiej intensywności poprawiają funkcjonowanie mózgu u osób starszych nawet przez 5 lat.
Terapia lekami przeciwpsychotycznymi może mieć skutki uboczne w postaci dodatkowych kilogramów.
Objawy depresyjne są powiązane z późniejszym pogorszeniem się pamięci u osób starszych, a słabsza pamięć z kolei jest powiązana z nasileniem się objawów depresyjnych w późniejszym czasie.
Każdy doświadcza starzenia się na swój sposób, a ważną rolę w tym procesie odgrywają czynniki takie, jak genetyka, styl życia i środowisko. Niektóre osoby dożywają 90, a nawet 100 lat w dobrym zdrowiu, bez leków i chorób mózgu. Jak to możliwe, że zachowują zdrowie mimo starzenia się?