Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Istnieją genetyczne powiązania między nieswoistym zapaleniem jelit (inflammatory bowel disease, IBD) a chorobą Parkinsona (PD).
Jakie czynniki sprawiają, że osoby starsze przestają prowadzić samochód? Oceniono to w nowym badaniu Washington University School of Medicine.
Rozwiązywanie quizu w grupie podczas jednoczesnego poruszania się po pomieszczeniu - oto połączenie, które jest podstawą nowego narzędzia zaprojektowanego w celu zapobiegania demencji. Opracowano je w ramach projektu „go4cognition" i okazuje się skuteczne w osłabianiu ryzyka demencji.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Zakażenie bakterią żołądkową Helicobacter pylori może zwiększać ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Dieta ketogenna istotnie opóźnia osłabienie pamięci związane z chorobą Alzheimera u myszy. Takie zaburzenie u gryzoni jest porównywalne z łagodnym upośledzeniem funkcji poznawczych u ludzi, które poprzedza pełnoobjawową chorobę Alzheimera
Choroba z ciałami Lewy'ego jest drugą, po chorobie Alzheimera, najczęstszą dolegliwością zwyrodnieniową mózgu.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis odkryto, że ludzkie mózgi stają się coraz większe. Uczestnicy badania urodzeni w latach 70-tych mieli o 6,6 proc. większą objętość mózgu i prawie 15 proc. większą powierzchnię tego narządu niż osoby urodzone w latach 30-tych dwudziestego wieku.
Nadmiernie wysoki poziom HDL-C, potocznie zwanego „dobrym cholesterolem", wiąże się z wyższym ryzykiem demencji u osób starszych.
Kolejne badania wskazują, że ryzyko rozwoju demencji u osób, które w którymś momencie życia przeszły zakażenie wirusem typu herpes, jest dwukrotnie większe w porównaniu z osobami, które nigdy nie zostały nim zakażone.
Zdrowsza dieta wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem demencji i wolniejszym tempem starzenia się.
Oznaki częstych infekcji u osób w średnim i starszym wieku były powiązane ze słabszymi funkcjami poznawczymi.
Na Uniwersytecie Alberty zidentyfikowano różne czynniki umożliwiające utrzymanie dobrej pamięci i zapobieganie pogorszeniu się zdolności zapamiętywania u osób powyżej 55-go roku życia.
Można by pomyśleć, że związana z wiekiem demencja towarzyszyła nam od zawsze, a jej początki sięgają starożytnego świata. Jednak w klasycznych greckich i rzymskich tekstach medycznych poważna utrata pamięci jest omawiana niezwykle rzadko.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni