Osoby starsze, u których poziom cholesterolu zmienia się w czasie, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji niż seniorzy, u których poziom cholesterolu jest stabilny, niezależnie od ilości cholesterolu.
Mobilność społeczna w górę może zapobiegać demencji.
Odwiedzanie przyjaciół, chodzenie na różne spotkania i uczęszczanie do kościoła może pomóc utrzymać mózg w zdrowiu, mówią eksperci z Rush University.
Zidentyfikowano trzy profile psychologiczne powiązane z różnymi wzorcami osłabienia funkcji poznawczych i mózgu w procesie starzenia się. Badanie, w którym przeanalizowano ponad tysiąc osób w średnim i starszym wieku, pokazuje, że specyficzne cechy psychologiczne mogą wpływać na ryzyko wystąpienia demencji, a także na takie aspekty, jak szybkość osłabienia funkcji mózgu i jakość snu.
Antybiotyki, leki przeciwwirusowe, szczepionki i leki przeciwzapalne są powiązane ze zmniejszonym ryzykiem demencji, wynika z badań, w których przeanalizowano dane ponad 130 milionów osób.
Łagodne zaburzenie funkcji poznawczych jest powiązane z dysfunkcją naczyń krwionośnych w płatach skroniowych mózgu - „siedlisku pamięci".
Większość obecnie stosowanych metod leczenia mających na celu ochronę przed chorobą Alzheimera skupia się na złogach amyloidowych i splątkach tau, które gromadzą się w mózgu. Teraz Amerykanie przedstawili nowatorskie podejście: wykorzystanie gazu ksenonowego. Jego wdychanie tłumiło neurozapalenie, hamowało zanik mózgu i zwiększało ochronne stany neuronalne w testach na myszach z chorobą Alzheimera.
Schorzenia układu sercowo-naczyniowego, takie jak nadciśnienie tętnicze i cukrzyca, które przyczyniają się do uszkodzenia naczyń krwionośnych w mózgu u młodych osób, nie wiążą się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich uszkodzeń u osób sędziwych - w wieku powyżej 90 lat.
Osoby, które jedzą więcej czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, takiego jak bekon, kiełbasa i baleron, są bardziej narażone na nasilone ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych i demencji w porównaniu z osobami, które mają niewielkie ilości czerwonego mięsa w diecie.
Osoby mające problemy z oddychaniem podczas snu mogą mieć większy hipokamp, obszar mózgu odpowiedzialny za pamięć i myślenie. Wykazano również, że osoby z niższym poziomem tlenu podczas snu odznaczały się zmianami w głębokich częściach mózgu, tj. istocie białej, co jest częstym objawem pogorszenia zdrowia tego organu, które rozwija się wraz z wiekiem.
Przeanalizowano obrazy mózgu 70-latków i oszacowano biologiczny wiek tych narządów. Jak odkryto, czynniki szkodliwe dla zdrowia naczyń, takie jak stany zapalne i wysoki poziom glukozy, są powiązane z mózgiem wyglądającym na starszy niż wynika to wieku metrykalnego, podczas gdy zdrowy styl życia był związany z młodszym obrazem tego organu.
U osób w średnim wieku czynniki ryzyka, takie jak nadmierne ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i cholesterol, które nie są dobrze kontrolowane, w połączeniu z nieprzestrzeganiem pewnych zdrowych nawyków, w tym ćwiczeń, diety i odpowiedniego odpoczynku, są powiązane z wyższym ryzykiem udaru, demencji lub depresji w późniejszym życiu.
Osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 w młodszym wieku, są bardziej narażone na demencję niż ci, u których rozwinęła się ona później. Zwiększone ryzyko jest szczególnie wyraźne wśród osób dorosłych z otyłością.
Życie na obszarach narażonych na dym z pożarów lasów może negatywnie wpłynąć na długość życia ludzi.
Dlaczego dokładnie ludzie pamiętają to, co pamiętają? Na Rice University spróbowano odpowiedzieć na to fundamentalne pytanie i określić związek między czynnikami wpływającymi na ludzką pamięć.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni