Nowe badanie ujawnia pięć mechanizmów, poprzez które mikroplastik może wywoływać stan zapalny i powodować uszkodzenia w mózgu.
Ochrona energii mózgu i utrzymanie bystrości umysłu mogą zaczynać się od tego, co znajduje się na naszym talerzu. Produkty takie jak ryby i owoce morza, mięso, warzywa nieskrobiowe, jagody, orzechy, nasiona, jajka, a nawet nabiał pełnotłusty mogą odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia poznawczego.
Program powszechnych szczepień przeciw półpaścowi w Walii stworzył warunki do „naturalnego eksperymentu", który pozwolił naukowcom uzyskać jedne z najwyraźniejszych dowodów na to, że szczepionka może chronić przed demencją. Analiza danych medycznych wykazała, że osoby zaszczepione były o 20 proc. mniej narażone na diagnozę demencji w ciągu kolejnych siedmiu lat.
Chociaż wiek chronologiczny jest najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych, ich utrata nie stanowi nieuchronnej części starzenia się.
Osiem kluczowych składników odżywczych - witaminy z grupy B - może mieć istotny wpływ na demencję, choroby sercowo-naczyniowe i inne problemy zdrowotne. Badania wskazują, że witaminy te odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu, zdrowiu serca, regeneracji po operacjach bariatrycznych, zapobieganiu wadom cewy nerwowej, a nawet w ryzyku rozwoju nowotworów.
Osoby w średnim i starszym wieku mieszkające w słabszych dzielnicach - obszarach o wyższym poziomie ubóstwa oraz mniejszych możliwościach edukacyjnych i zawodowych - miały większy ubytek objętości mózgu w badaniach obrazowych oraz wykazywały szybszy spadek wyników w testach poznawczych niż osoby mieszkające w dzielnicach z mniejszą liczbą niekorzystnych czynników. Według ekspertów takie starzenie się mózgu może być oznaką najwcześniejszych stadiów demencji.
Infekcje, także te poza mózgiem, mogą przyspieszać rozwój choroby Alzheimera poprzez nadmierne pobudzanie komórek odpornościowych.
Kwasy tłuszczowe omega mogą chronić kobiety przed chorobą Alzheimera.
Czas może być kluczowym elementem w zapobieganiu demencji - sugerują najnowsze badania przeprowadzone na Uniwersytecie Nowej Południowej Walii w Sydney.
Na Uniwersytecie McGilla wykazano, że cyfrowy trening mózgu może przywrócić kluczowe funkcje umysłowe, które zanikają wraz z wiekiem.
Osoby, które często słuchają muzyki, mają o 39 proc. niższe ryzyko rozwoju demencji, natomiast ci, którzy grają na instrumencie muzycznym, doświadczają 35 proc. redukcji tego ryzyka.
Wyższy poziom dobrostanu psychicznego może obniżać ryzyko utraty pamięci w średnim wieku.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego oraz Uniwersytetu Wake Forest odkryli, że zarówno ćwiczenia o niskiej, jak i umiarkowanie-wysokiej intensywności mogą spowalniać osłabienie funkcji poznawczych u starszych osób z amnestycznym łagodnym zaburzeniem poznawczym - stanem, który jest sistotnym czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera.
Picie jakiejkolwiek ilości alkoholu może zwiększać ryzyko demencji. Nawet lekkie spożycie, które dotąd uważano za potencjalnie ochronne, nie obniża tego ryzyka - przeciwnie, ryzyko rośnie proporcjonalnie do ilości wypijanego alkoholu.
Średnia długość życia po rozpoznaniu demencji znacząco różni się w zależności od wieku i płci. Dla kobiet oczekiwana długość życia wynosi od około 9 lat przy diagnozie w wieku 60 lat do 4,5 roku w wieku 85 lat. Dla mężczyzn - od około 6,5 roku do nieco ponad 2 lat w tym samym przedziale wiekowym.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu