Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.
Nowy model sztucznej inteligencji jest znacznie lepszy od lekarzy w identyfikowaniu pacjentów, u których istnieje wysokie ryzyko zatrzymania akcji serca.
Codzienna ekspozycja na niektóre substancje używane do produkcji plastikowych artykułów gospodarstwa domowego mogła być powiązana z ponad 356 tysiącami zgonów na całym świecie z powodu chorób serca tylko w 2018 roku.
Odkryto, że długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenie powietrza wiąże się z wczesnymi oznakami uszkodzenia serca. Badanie wskazuje, że drobne cząsteczki stałe w powietrzu mogą przyczyniać się do rozlanego włóknienia mięśnia sercowego, czyli formy bliznowacenia mięśnia sercowego, która może poprzedzać niewydolność serca.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Osoby z uporczywą astmą mogą być narażone na zwiększone ryzyko zawału serca lub udaru mózgu z powodu nadmiernego nagromadzenia blaszki miażdżycowej w tętnicach szyjnych.
Naukowcy z Uniwersytetu Tokijskiego opracowali sposób obserwacji procesu krzepnięcia krwi w czasie rzeczywistym - bez potrzeby stosowania inwazyjnych procedur. Korzystając z nowego rodzaju mikroskopu oraz sztucznej inteligencji (AI), można monitorować zlepianie się płytek krwi u pacjentów z chorobą wieńcową (coronary artery disease, CAD), co otwiera drogę do bezpieczniejszego i bardziej spersonalizowanego leczenia.
Zwężenie zastawki aortalnej (stenoza aortalna) z towarzyszącą amyloidozą serca to ciężka choroba serca wieku podeszłego, związana z wysokim ryzykiem zgonu. Dotychczas leczenie polegało na wymianie zastawki, podczas gdy złogi w mięśniu sercowym, znane jako amyloidoza, często pozostawały nieleczone. Teraz wykazano, że leczenie skojarzone - polegające na wymianie zastawki serca oraz terapii farmakologicznej ukierunkowanej na amyloidozę - przynosi pacjentom istotne korzyści w zakresie przeżywalności.
Nie chce ci się nitkować zębów? Twoje serce może nie być wdzięczne. Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Hiroszimie (HU) wykazało, że bakteria chorób dziąseł Porphyromonas gingivalis może przedostać się do krwiobiegu i zainfekować serce. Tam po cichu napędza tworzenie się blizn - tzw. zwłóknienie - co zniekształca strukturę serca, zakłóca sygnały elektryczne i zwiększa ryzyko migotania przedsionków (atrial fibrillation, AFib).
Przewlekły stres może prowadzić do podwyższonego ciśnienia krwi i chorób układu krążenia, obniżonej odporności, depresji i lęku. Niestety, narzędzia, których używamy do monitorowania stresu, są często niedokładne lub kosztowne - opierają się na kwestionariuszach samooceny i ocenach psychiatrycznych.
Na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Francisco wykazano, że przewlekłe używanie konopi - niezależnie od tego, czy są one palone, czy przyjmowane w jakimś jadalnym produkcie - wiąże się z istotnym ryzykiem dla układu sercowo-naczyniowego.
Osoby cierpiące na wiele przewlekłych chorób fizycznych są znacznie bardziej narażone na rozwój depresji.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia człowieka, jednak nasze organizmy nie są w stanie produkować ich w wystarczających ilościach: muszą być dostarczane z pożywieniem lub suplementami. Niestety, jak pokazują nowe badania przeprowadzone przez Case Western Reserve University, z powodu czynników środowiskowych występuje globalny niedobór omega-3.
Brak odpowiedniej ilości snu w połączeniu z nieograniczonym dostępem do jedzenia prowadzi do zwiększonego spożycia kalorii, a w konsekwencji do odkładania się tłuszczu, szczególnie tego w okolicach brzucha.
Odkryto, że nietrzymanie moczu może być związane z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u kobiet.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują