Aktywność fizyczna istotnie zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia, najpowszechniejszej na świecie przyczyny zgonów.
Jakkolwiek coraz więcej ludzi rozumie, jak istotny jest dla naszego zdrowia dobry sen, coraz trudniej o niego w świecie, w którym odpowiada się na e-maile o każdej porze, stale pozostaje się online i nieustannie wpatruje się w niebieskie światło ekranów telefonów, tabletów i komputerów. Znaczenie ma zarówno długość odpoczynku, jak i pory, o których zasypiamy.
Badania wykorzystujące dane genetyczne ponad miliona osób sugerują, że zachowanie odpowiedniego poziomu żelaza we krwi może być kluczem do zdrowszego starzenia się i dłuższego życia.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci.
Odkryto istotne powiązania między dietą, utratą pamięci i współistniejącymi chorobami serca.
Badanie przeprowadzone przez Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health wykazało, że naturalny spadek czynności płuc był wolniejszy wśród byłych palaczy stosujących dietę bogatą w pomidory i owoce, zwłaszcza jabłka. Jak się wydaje, niektóre składniki tych produktów mogą pomóc naprawić uszkodzenia płuc spowodowane paleniem papierosów.
Leki powszechnie przepisywane w leczeniu nadciśnienia mogą również zmniejszać ryzyko raka jelita grubego.
Łagodne pasywne rozciąganie wykonywane regularnie przez 12 tygodni pomaga poprawić przepływ krwi, ułatwiając rozszerzanie się tętnic i zmniejszając ich sztywność.
Posiadanie wadliwego genu związanego z demencją podwaja ryzyko rozwoju ciężkiej formy COVID-19, wynika z nowych badań.
Od lat osobom, u których zdiagnozowano rodzinną hipercholesterolemię (nadmiar cholesterolu), zalecano, by zminimalizowały ilość tłuszczów nasyconych w diecie, by w ten sposób obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Nowe badanie jednak nie potwierdza takich rekomendacji.
Osoby, które piją herbatę przynajmniej trzy razy w tygodniu, mogą liczyć na dłuższe i zdrowsze życie, wynika z badań opublikowanych w European Journal of Preventive Cardiology.
Znaczna ilość cukru w diecie wiąże się z większym nagromadzeniem tłuszczu wokół serca i brzucha, co jest ryzykowne dla zdrowia.
Obniżenie ciśnienia krwi poprzez przyjmowanie odpowiednich leków zmniejsza ryzyko rozwoju demencji i zaburzeń poznawczych o 7 proc.
Nowe badania potwierdzają związek między objawami depresyjnymi i zwiększonym ryzykiem chorób serca oraz przedwczesnej śmierci.
Dodawaj różnych przypraw do posiłku - to niezawodny sposób nie tylko na sprawienie, że będzie smaczniejszy, ale też może przydać korzyści zdrowotnych.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni