Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Espresso, latte, po irlandzku, niezależnie od tego, jaka kawę lubisz, jeśli pijesz jej bardzo dużo, możesz mieć problemy z sercem, ostrzegają eksperci.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Siwe włosy mają związek ze zwiększonym ryzykiem chorób serca u mężczyzn.
Aktywny tryb życia wiąże się z mniejszym ryzykiem natychmiastowej śmierć z powodu zawału serca, czytamy w czasopiśmie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Statystyki pokazują, że dzięki zdrowszej diecie można by zapobiec ponad dwóm trzecim zgonów z powodu chorób serca na całym świecie.
Zmarszczki to nie tylko oznaka postarzania się naszego wyglądu, okazuje się, że ich ilość może również oznaczać zagrożenie określonymi chorobami.
Ludzie mieszkający na większych wysokościach rzadziej umierają z powodu choroby niedokrwiennej serca i żyją dłużej niż inni.
Odkryto związek między słabszą sprawnością fizyczną i podwyższonym ryzykiem wystąpienia łuszczycy, choroby autoimmunologicznej, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Trening i ukończenie pierwszego maratonu „odwraca" starzenie się głównych naczyń krwionośnych. Starsi i wolniejsi biegacze zyskują największe korzyści.
Stan przedcukrzycowy ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i wcześniejszej śmierci.
Osoby, które mają problemy ze snem, mogą być bardziej narażone na udar, zawał serca lub inne choroby naczyniowo-mózgowe bądź sercowo-naczyniowe.
Praktykowanie medytacji ma związek z niższym ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
Włoscy uczeni ostrzegają, że jedzenie ultra-przetworzonej żywności znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni