Większa masa mięśniowa to nie tylko lepsza ochrona przed upadkiem, ale także sprawniejsze działanie układu sercowo-naczyniowego. Jak ustalono, im mniej mięśni, tym wyższe zagrożenie problemami tego rodzaju.
Jeśli jadasz kolacje późną porą, a na dodatek te posiłki są obfite, możesz poważnie szkodzić swojemu sercu.
Dieta bogata w błonnik jest wspomaga pracę jelit i chroni przed nadmiernym poziomem cholesterolu. Okazuje się, że składnik ten jest szczególnie przydatny osobom z nadciśnieniem i cukrzycą, może bowiem osłabić u nich zagrożenie chorobami serca.
Jeśli cierpisz na bezsenność, bardziej grozi ci też udar, zawał i inne problemy sercowo-naczyniowe.
Bieganie to aktywność, która przydaje wiele korzyści i, poprawiając różne aspekty zdrowia, przedłuża nam życie.
Rzucenie palenia to wielkie wyzwanie niemal dla każdego palacza. Okazuje się jednak, że kobietom może być szczególnie trudno pozbyć się tego nawyku.
Jak wynika ze szwedzkich badań, dłuższa ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza wywoływane ruchem ulicznym może zwiększyć ryzyko udaru mózgu. Odpowiedzialne za to wydaje się drobnoziarniste zanieczyszczenie powietrza zwane „black carbon".
Ludzie niepunktualni są zwykle szczęśliwsi i zdrowsi, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda.
Już niewielkie modyfikacje poziomu ciśnienia krwi i cholesterolu dają ogromne efekty prozdrowotn. Mogą one istotnie obniżyć ryzyko chorób serca i udarów.
Jak wynika z nowych badań, przewlekła ekspozycja na hałas zwiększa ryzyko nadciśnienia.
W diecie wielu ludzi jest za dużo soli, a to nierzadko prowadzi do nadciśnienia i zagrożenia chorobami sercowo-naczyniowymi. Jak się jednak okazuje, nadmierne dawki soli mogą też odpowiadać za inny czynnik tych dolegliwości - otyłość.
Nadmierna masa ciała wywołuje różne problemy zdrowotne u kobiet i mężczyzn, odkryli uczeni z Uiwersytetu Oksfordzkiego.
Im więcej produktów boagtych w tłuszcze trans jesz, tym wyższe dotyczy cię ryzyko rozwoju demencji.
Pora zażywania leków na nadciśnienie nie pozostaje bez znaczenia dla ich efektywności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Vigo w Hipszanii.
Pełna soli dieta może mieć wpływ na osłabienie funkcji poznawczych, skutkując nadmiernym poziomem białka tau w mózgu,
Zakażenie bakterią H. Pylori może mieć związek z rozwojem choroby Parkinsona