Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Lekarze odkryli, że osoby, którym przepisywano suplementację kwasem foliowym, były 1,5 raza bardziej narażone na COVID-19. Co więcej, miały też 2,6 razy wyższe ryzyko śmierci z powodu COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną.
Powszechne przekonanie, że pracownicy zmianowi dostosowują się odmiennego rytmu dobowego, nie jest prawdziwe. Nie można ot tak zmienić sposób funkcjonowania organizmu w odmiennych porach doby.
Arytmie zagrażające życiu są częstsze w dniach, w których powietrze jest bardzo zanieczyszczone, ostrzega Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Pacjenci, którzy zarażają się COVID-19, są bardziej zagrożeni rozwojem chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy, szczególnie w ciągu trzech miesięcy po infekcji.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Kiedy ludzie czują się senni lub uważni, odczucie to jest do pewnego stopnia kontrolowane przez zmiany temperatur w 24-godzinnym rytmie dobowym. Inżynierowie z University of Texas w Austin opracowali unikalny system materacy i poduszek, który wykorzystuje ogrzewanie i chłodzenie, aby „informować" ciało, że czas iść spać.
Błonnik fermentacyjny - czyli węglowodany, których ludzkie jelita nie są w stanie samodzielnie przetworzyć, ale niektóre bakterie mogą je trawić - jest niezbędnym źródłem składników odżywczych, których potrzebują drobnoustroje jelitowe.
Zidentyfikowano geny związane ze starzeniem się, które mogą pomóc wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie starzeją się w innym tempie niż pozostali.
Tryptany, powszechnie przepisywana grupa leków na migrenę, mogą być także przydatne w leczeniu otyłości. W testach na otyłych myszach codzienna dawka tryptanu powodowała, że zwierzęta jadły mniej i traciły na wadze.
Zidentyfikowano cząsteczkę we krwi, która jest wytwarzana podczas ćwiczeń i może skutecznie zmniejszyć ilość spożywanego jedzenia oraz otyłość u myszy.
Bieganie czy szybki marsz to nie jedyne sposoby na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Proste rutynowe czynności, w tym prace domowe, ogrodnictwo, gotowanie i dobra opieka nad samym/samą sobą, np. regularne branie prysznica, może korzystnie wpłynąć na zdrowie układu krążenia.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Ludzie w wieku 63 - 84 lata ci, którzy byli eksponowani na jakąkolwiek ilość światła podczas nocnego snu, mieli znacznie wyższe ryzyko otyłości, nadciśnienia i cukrzycy w porównaniu z osobami, które sypiały po ciemku.
Jedzenie co najmniej dwóch porcji awokado tygodniowo wiązało się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, a zastąpienie tym owocem niektórych produktów zawierających tłuszcz, takich jak masło, ser lub przetworzone mięso, miało związek z niższym ryzykiem wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni