Odpowiedź udzielona: 2014-10-21 22:41 kategoria: Alkohole
Wino z winogron to bez wody i, bez cukru przecież jest na tyle słodkie.
Resztę poszukaj sobie na: WWW.ORG. WINO DOMOWE.
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-10-20 19:28 kategoria: Alkohole
Z winogron najlepiej zrobić sok. Jest smaczny i zdrowy.
Jeżeli zaś chodzi o wino, to podaje przepis:
Wypłukane winogrona podusić i zważyć ile tego jest. Tyle samo co winogron dodajesz wody i następnie na każdy kilogram poduszonych winogron dajesz 33 dkg cukru. Dajesz do butla, zakorkowujesz
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-05 00:57 kategoria: Ogród: porady
sztobry czyżby chodziło o gałązki winogrona czy krzewów porzeczki - ja to znam pod inną nazwą raczej regionalną ( sztudry) Jeśli o to chodzi to ja zazwyczaj sadzę już sadzonki ukorzenione przez tak zwane odkładanie , czyli już ukorzenioną gałązkę wsadzam w docelowe miejsce - dawniej odcinałem... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-01-24 11:37 kategoria: Przetwory
Nastawić wino z całych owoców, czy z soku. Może jakieś wyprobowane proporcje. Dotychczas robiliśmy z samych winogron (mamy różowe), moze dodac aronii, wtedy zyska oprócz smaku też piekny kolor. Tylko aronie zbiera sie duzo później? Dlatego nie wiem, czy dodac do winogron, czy nastawic osobno? [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-03-24 15:56 kategoria: Przetwory
Ogórki kiszone wg tego robię !!!
Składniki:
1. Materiał:
Ogórki, najlepiej średnie i małe (duże robią się dziurawe), z dobrego źródła bo nie jesteś w stanie stwierdzić czy są na nawozie i opryskach czy nie (dopiero w trakcie wychodzi na jaw, po prostu źle pachną). Słoiki dowolne - mogą być twist, ...
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2015-09-18 23:09 kategoria: Przetwory
Ogórki kiszone wg tego robię !!!
Składniki:
1. Materiał:
Ogórki, najlepiej średnie i małe (duże robią się dziurawe), z dobrego źródła bo nie jesteś w stanie stwierdzić czy są na nawozie i opryskach czy nie (dopiero w trakcie wychodzi na jaw, po prostu źle pachną). Słoiki dowolne - mogą być twist, m...
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-01-15 09:39 kategoria: Ogród: porady
w jesieni zawsze łamię patyk winogrona (musi miec przynajmniej 4 oczka ) i zanurzam w ukorzeniaczu i wkładam do doniczki z piaskiem . Podlewam . Na wiosnę są już fajne korzenie i można zasadzić [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-11 01:05 kategoria: Choroby, Objawy, Leczenie
Jaka jest najlepsza dieta na reumatoidalne zapalenie stawów
Z jadłospisu koniecznie trzeba wyeliminować te pokarmy, które zaostrzają objawy, a dzięki temu można złagodzić dolegliwości na tyle, aby stopniowo zmniejszyć dawki, a z czasem nawet całkowicie odstawić leki przeciwzapalne, oczywiście każdą ...
[ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-21 18:34 kategoria: Przetwory
To zależy najbardziej od gatunku ogórków. Do kiszenia najlepsze są szczupłe (nie pekate), niezbyt duże , ciemnozielone, szorstkie (kolczate). Do kiszenia dodaję czosnek, korzeń chrzanu, koper i inne znane przyprawy, ale nie zapominam o lisciu czarnej porzeczki (daje jędrność i wspaniały zapach), lis... [ czytaj całość ]
Odpowiedź udzielona: 2014-02-23 20:01 kategoria: Przetwory
jeśli ktoś ma dzialke ,to należy zerwać ogórki rano i w tym samym dniu zakisić wkładam w litrowe słoiki dodaje czosnek,korzeń chrzanu,liście porzeczki,dębu i winogrona,oraz koper ,zalewam gorąca wodą i zakręcam ,kilka dni stoja apóżniej odstawiam w chłodne miejsce [ czytaj całość ]