Porady - pytania i odpowiedzi

2011-11-20 21:04 autor: Gloria59

28 851 odsłon

W jakiej temperaturze piec schab?

Żeby był ładnie zrumieniony ale w środku soczysty a nie suchy? Czy lepiej piec z termoobiegiem czy zwykły góra / dół?

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2011-11-22 11:38 autor odpowiedzi: bodzio2

    Schab o wadze 1 kg.to można piec w temperaturze 80 stopni celcjusza,gdzieś około  2.5 godz-3 godz. uprzednio kawałki trzeba podsmażyc na patelni z każdej strony.Trzeba też pamiętać aby podczas pieczenia podlewać go wodą co 5 min.wszystkie te zabiegi mają na celu aby schab nie był suchy,tylko miękki i soczysty.

    Oceń odpowiedź 25 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2012-02-18 14:55 autor odpowiedzi: iwasiwa

    NAJLEPIEJ SCHAB ODPOWIEDNIO NATARTY CZOSNKIEM,SOLĄ I INNYMI PRZYPRAWAMI,SKROPIĆ OCTEM WINNYM,LEKKO OLIWĄ,ODSTAWIĆ NA 2GODZINY DO LODOWKI,POTEM WŁOŻYĆ GO DO RĘKAWA DO PIECZENIA I DO PIEKARNIKA.TEMP.PIECZENIA 180STOPNI PIEC NP.2KG.SCHAB PIEKE OKOŁO PÓŁTOREJ  GODZINY,SCHABIK NIE TRZEBA PODLEWAĆ JEST SMACZNY UPIECZONY WE WLASNYM SOSIE A RĘKAWY MOŻNA KUPIĆ W KAŻDYM WIĘKSZYM SKLEPIE,W TEN SPOSÓB MOŻNA PIEC KAŻDE MIĘSO,NIE WYSYCHA I ZACHOWÓJE WSZYSTKIE SKŁADNIKI I JEST ZDROWE.

     

    Oceń odpowiedź 6 21

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-27 22:56 autor odpowiedzi: smiling

    piec go w rękawie w temperaturze175 st.C  - tyle godzin ile waży 1kg  1 godz przed końcem pieczenia rozciąć rękaw
    smiling zaktualizował/a odpowiedź 2014-03-27 08:07
    i posmarować mioem jes śliczny złocisty

    Oceń odpowiedź 4 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-28 22:20 autor odpowiedzi: smiling

    można piec w temperatórze do 100st. C.  , lecz ja piekę w rękawie temp 170-180 stC jest smaczny soczysty robię schab ze śliwką

    Oceń odpowiedź 2 5

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 21:34 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Proponuję zamiast pieczonego przygotować schab gotowny.Przepis wypróbowany,a schabik jest rewelacyjnie kruchy,soczysty i naprawdę smaczny,a co najważniejsze zdrowszy bo gotowany.

    Składniki:

    • ok. 1,20 kg schabu

    do nacierania:

    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    • 3 łyżeczki  majeranku
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
    • 2 duże zęby  czosnku

     

    do gotowania:

    • 2 łyżki soli 
    • 1 łyżka cukru 
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    • 4 łyżki majonezu
    • 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 - 2 łyżeczki majeranku   
    • 3 litry wody 

     

    Wykonanie:

    Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pozostałe składniki mieszamy i nacieramy całą powierzchnię mięsa. Owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, przez jakiś czas jeszcze  ugniatamy, aby przyprawy bardziej wnikły w mięso i wkładamy do lodówki na 1 - 2 doby.

    W garnku o grubym dnie wlewamy 3 litry wody, dodajemy wszystkie składniki jak wyżej (majonez dobrze jest wcześniej rozetrzeć z niewielką ilością lekko ciepłej wody, wówczas ładniej się nam rozpuści). Otrzymaną marynatę mieszamy i wkładamy mięso ( folię zdejmujemy, przypraw nie usuwamy). Stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 - 15 minut. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy schab w marynacie na ok. 12 godzin ( np. na noc).

    Po tym czasie garnek z mięsem zatopionym w marynacie ponownie stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 - 15 minut. I znowu jak wcześniej odstawiamy na ok. 12 godzin, po czym wyjmujemy z marynaty , kładziemy na półmisek celem osiąknięcia (ziołowej otoczki raczej nie usuwamy), owijamy w świeżą folię spożywczą i schładzamy w lodówce ( na noc).  Rano schab gotowy jest do spożycia.

     

    Oceń odpowiedź 5 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 21:56 autor odpowiedzi: vandi

    schab należy piec w temperaturze 200 stopni 1godzine w folii aluminiowej uprzednio natarty przyprawami i olejem

    Oceń odpowiedź 2 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-31 14:14 autor odpowiedzi: smiling

    temperatura to rzecz względna każdy ma swój sposób wypraktykowany (sprawdzony) i każdy jest dobry stałej zasady nie ma

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

  • Dodano 2011-04-17 03:25 przez glicynia

    Pieczeń świąteczna - co na Wielkanoc?

    Czy na Wielkanoc można podać indyka (pierś) czy raczej bardziej tradycyjnie coś wieprzowego? Przyjeżdżają nam goście zza granicy i chciałabym pokazać im jak wygląda tradycyjne jedzenie wielkanocne. Nie mam problemów z innymi rzeczami tylko z głownym daniem właśnie... Może ktoś mi coś doradzi?

    kategoria: Mięso i drób

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Mój profil

Na skróty

Książka za porady

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Mięso i drób

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Tematy

Poprzednie pytania



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X