Porady - pytania i odpowiedzi

2013-08-28 19:27 autor: Jerzyna

273 430 odsłon

W jakiej temperaturze najlepiej piec kurczaka?

Mam wielką ochotę na pieczonego kurczaka, nawet juz takowego zakupiłem ale potrzebuję porady- w jakiej temperaturze najlepiej piec kurczaka? Nigdy nie wychodzi mi taki jak bym chciał. Bardzo proszę o pomoc

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2013-08-28 23:01 autor odpowiedzi: leoni

    Ja piekę w 180 stopniach w czasie zależnym od tego ile kurak waży. Jeśli za szybko się przypieka skórka, wówczas zmniejszam temperaturę. Polecam wykorzystywanie folii i w niej pieczenie.

    Ocena odpowiedzi 24 40

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-10 23:55 autor odpowiedzi: dzidkaht

    Wszystko zależy jakiego rodzaju jest piekarnik kuchenki - elektryczny czy gazowy? W elektrycznym:

    W piekarniku z termoobiegiem optymalna będzie temperatura 170 st.
    Bez termoobiegu należy przyjąć temperaturę 180 stopni.       Kurczaka o wadze ok. 1 kg należy piec ok. 70-80 min./ 1,5 kg około 90-100 min./2 kg około 120-130 min.

    Kurczaka należy piec  bez dodatku tłuszczu. Wystarcza sok powstający w trakcie pieczenia. Natartego przyprawami (sól, papryka, specjalne przyprawy do drobiu) kurczaka wstawić do zimnego piekarnika, a w trakcie pieczenia polewać go właśnie powstającym sokiem 2-3 razy. Dzięki temu skórka pozostaje chrupiąca, a mięso jest wilgotne i bardzo aromatyczne. SMACZNEGO !

     

     

    Ocena odpowiedzi 20 90

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-04 20:13 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Najlepiej przed pieczeniem z 2 godziny natrzeć go przyprawami, ziołami itd. Piekarnik do którego wkładamy kurczaka powinien być nagrzany do 200-220stopni. Póżniej, gdy lekko się zrumieni możemy obniżyć temperaturę do 170-180stopni C. Aby kurczak był chrupki można polewać go wytwarzanym podzas pieczenia sokiem. Kurczaka nalezy piec około 80minut- do nawet 100 minut gdy jest większych rozmiarów (np 1,5kg).

    Ocena odpowiedzi 19 38

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-18 21:33 autor odpowiedzi: anatol61

    Rewelacyjnie wychodzi pieczony(oczywiście podzielony na porcje) we frytownicy.Spróbuj nie pożałujesz.

    Ocena odpowiedzi 56 17

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-26 22:40 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Ostatnio jadłem kurczka wg. takiego przepisu:Kurczak ok.1,5kg natarty ziołami, w środek zioła, czosnek (zmiażdżony) - co kto lubi. Nie solić.Piekarnik nagrzać do 180st.C, na blaszkę wysypać 1 kg soli na to położyć kurczaka - na brzuchu. Po 45 min przewrócić na grzbiet i piec kolejne 45 min. aż będzie rumiany. Po wyjęciu z piekarnika odwrócić z powrotem na brzuch, żeby soki spłynęły. Pycha - cały tłuszcz zostaje w soli na blaszce, a kurczak jest soczysty i pachnący, z chrupiącą skórką. I blaszka czyści się  łatwiej niż przy pieczeniu bez soli.

    Ocena odpowiedzi 19 26

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-27 07:35 autor odpowiedzi: smiling

    ja piekę w 180.0C  w rękawie a pod koniec pieczenia powoli by się nie poparzyć rozcinam i pędzelkiem do tego celu maluję piwem  lub miodem jest piękny złocisty , nie jest suchy i jest smaczny

    Ocena odpowiedzi 10 16

    skomentuj | odpowiedz

  • 2015-07-08 18:57 autor odpowiedzi: smiling

    Rozgrzej piekarnik do 120 stopni C. w najgrubsze miejsce wbij termometr i po osiądnięciu 75 stopni C jest gotowy ,(75 stopni w przypadku kurczaka i indyka) Mięso jest tak miękkie i soczyste, że można obejść się bez dodatkowej soli i tuczących sosów, a jego resztki można spożytkować na  sniadanko następnego  dnia.

    Ocena odpowiedzi 18 11

    skomentuj | odpowiedz


DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Mięso i drób

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy

Poprzednie pytania



  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X