Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.
Dorośli poniżej 50-go roku życia mają ponad dwukrotnie wyższe ryzyko udaru mózgu spowodowanego migreną lub innymi nietypowymi czynnikami ryzyka udaru niż tradycyjnymi czynnikami, takimi jak nadciśnienie.
Dieta oparta na przerywanym poście, która polega na okresach znacznego ograniczenia kalorii, może odchodzić do lamusa - nowe badania Uniwersytetu Surrey sugerują, że zamiast drastycznie ograniczać kalorie, ludzie mogą osiągnąć podobne korzyści metaboliczne poprzez ograniczenie węglowodanów.
Poczucie własnej wartości ponad dwukrotnie wzrosło w ciągu roku po operacji bariatrycznej - wynika z nowego badania.
Zachcianki żywieniowe są przyczyną porażki w odchudzaniu się wielu osób. Ludzie nierzadko toczą nieustanną walkę z własną wolą, by oprzeć się kuszącym słodyczom, przekąskom i innym ulubionym potrawom.
Na Uniwersytecie w Sydney wykazano, że otyłość, wcześniejsze urazy kolan oraz czynniki zawodowe - takie jak praca zmianowa i dźwiganie ciężkich przedmiotów - to główne przyczyny rozwoju choroby zwyrodnieniowej stawu kolanowego (OA, osteoarthritis).
Około 25 proc. kobiet w Stanach Zjednoczonych w wieku 45 - 60 lat jest w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na raka piersi. Zagrożone panie zaś powinny rozważyć stosowanie leków zapobiegawczych, takich jak powszechnie tamoksyfen. Niestety, tamoksyfen może powodować skutki uboczne, w tym zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 u kobiet z nadwagą. Odkryto jednak także inny skuteczny sposób na zapobieganie temu nowotworowi.
Cynamon jest jedną z najstarszych i najczęściej używanych przypraw na świecie, jednak nowe badanie wskazuje, że jeden z jego składników może wpływać na działanie niektórych leków na receptę.
Na Instytut Karolinska obliczono, że osoby z chorobą stłuszczeniową wątroby mają niemal dwukrotnie wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci w porównaniu do ogólnej populacji.
Związek o nazwie sulforafan, występujący w kiełkach brokułów, może być powiązany z poprawą poziomu cukru we krwi u osób z prediabetycznym stanem metabolicznym, który jest „wstępem" do cukrzycy typu 2.
Nowe badania wykazały, że ekstremalne wahania masy ciała u osób otyłych z chorobami sercowo-naczyniowymi znacząco zwiększają ryzyko zgonu - zarówno przyrost masy ciała, jak i jej utrata podnoszą poziom ryzyka.
Na całym świecie choroby sercowo-naczyniowe są główną możliwą do uniknięcia przyczyną przedwczesnej śmierci i niepełnosprawności. Przede wszystkim zawały serca i udary odpowiadają za około 10 milionów zgonów na całym świecie.
Już kilka dni spożywania diety bogatej w tłuszcze nasycone może wystarczyć, aby wywołać problemy z pamięcią i związany z tym stan zapalny w mózgu u seniorów.
Wiele osób, które próbowały schudnąć poprzez ograniczenie kalorii, zna tę frustrującą rzeczywistość: w pewnym momencie organizm przestaje tracić na wadze. Odpowiada na zmniejszoną podaż kalorii i reaguje, spowalniając metabolizm, co powoduje spalanie mniejszej liczby kalorii niż przed dietą.
Kobiety o prawidłowej masie ciała, które są bardziej podatne na stres, mają większe skłonności do gromadzenia nadmiernej tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha oraz wyższy poziom kortyzolu - hormonu stresu, wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Yale.
Antydepresanty – im dłużej zażywane, tym więcej objawów odstawiennych powodują