Powtarzające się diety mogą prowadzić do przyrostu masy ciała, ponieważ mózg interpretuje je jako krótkie okresy głodu i nakłania organizm do magazynowania większej ilości tłuszczu na przyszłe niedobory - sugerują badania przeprowadzone przez uniwersytety w Exeter i Bristolu.
Liczba osób otyłych znacząco wzrosła w ostatnich dekadach, co stanowi poważne wyzwanie zarówno dla samych dotkniętych tym problemem ludzi, jak i dla systemów opieki zdrowotnej oraz medyków. Hormon insulina odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości. Do niedawna istniało wiele dowodów wskazujących na to, że insulina przyczynia się do powstawania zaburzeń neurodegeneracyjnych i metabolicznych, zwłaszcza w mózgu. Teraz w Tybindze odkryto nowe przyczyny cukrzycy typu 2 i otyłości, a także roli mózgu jako kluczowego centrum kontroli.
Ultraprzetworzona żywność (ultra-processed foods, UPF), taka jak chipsy czy słodycze, zawiera niewiele lub wcale naturalnych składników. Jej jedzenie zaś jest silnie powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób i przedwczesnej śmierci.
Chociaż osoby otyłe są bardziej narażone na cukrzycę, nadciśnienie lub wysoki poziom cholesterolu, nie wszyscy otyli zapadają na choroby metaboliczne tego typu. Ponieważ około jedna czwarta wszystkich osób otyłych jest zdrowa, naukowcy próbują ustalić, dlaczego niektóre osoby otyłe chorują, a inne nie.
Naukowcy odkryli, że nowo opracowana dieta inspirowana nawykami żywieniowymi społeczeństw nieuprzemysłowionych może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu chorób przewlekłych.
Na Uniwersytecie Murdoch odkryto, że ćwiczenia o umiarkowanej intensywności mogą znacząco wpływać na hormony związane z apetytem u mężczyzn z otyłością.
Czy brak snu może powodować otyłość? Okazuje się, że niewystarczająca ilość odpoczynku ma związek z nadmierną wagą.
Twoja wątroba odgrywa kluczową rolę w metabolizmie, biologicznym procesie, który przekształca pokarm w energię. Wiemy, że nadwaga może negatywnie wpływać na aktywność metaboliczną, ale nie wiemy dokładnie, w jaki sposób. Aby lepiej to zrozumieć, naukowcy porównali wątroby myszy o typowej wadze z otyłymi gryzoniami.
Wśród ludzi otyłych utrata wagi osiągnięta dzięki operacji bariatrycznej wiąże się z o 32 proc. niższym ryzykiem zachoroania na raka i 48 proc. niższym ryzykiem zgonu z powodu raka w porównaniu z osobami, które nie przeszły takiego zabiegu.
Resweratrol, związek, który znajduje się m. in. w winie czy skórce winogron, pomaga zredukować tkankę tłuszczową.
Osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 w młodszym wieku, są bardziej narażone na demencję niż ci, u których rozwinęła się ona później. Zwiększone ryzyko jest szczególnie wyraźne wśród osób dorosłych z otyłością.
Przewlekły ból to ostry i wyniszczający stan, która dotyka miliony ludzi na całym świecie. I chociaż dostępne są różne środki i działania przeciwbólowe, wiele osób zmaga się z cierpieniem, nie otrzymując odpowiedniego leczenia, a niektórzy w ogóle nie mogą liczyć na terapię. Uczeni z University of South Australia ustalili teraz, że zastosowanie zdrowej diety może zmniejszyć nasilenie przewlekłego bólu, co stanowi łatwy i dostępny sposób dla osób cierpiących na ten stan, aby go osłabić.
Dieta bogata w żywność ultraprzetworzoną wiąże się z większymi ilościami tłuszczu magazynowanego w mięśniach ud, niezależnie od ilości przyjmowanych kalorii lub poziomu aktywności fizycznej. Większe ilości tłuszczu śródmięśniowego w udzie z kolei mogą zwiększać ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
Naukowcy z ETH w Zurychu odkryli mechanizm stojący za efektem jo-jo: komórki tłuszczowe mają „pamięć" opartą na epigenetyce.
Dietetycy zazwyczaj zalecają picie ośmiu szklanek wody dziennie. Wiele osób jednak zakłada, że również picie większej ilości wody jest zdrowe. Teraz postanowiono to sprawdzić naukowo.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni