Kobiety i osoby starsze przyjmujące lek przeciw otyłości semaglutyd mogą być bardziej narażone na utratę masy mięśniowej, ale wyższe spożycie białka powinno zapobiec tej utracie - zauważają eksperci.
Nowe badania sugerują, że połączenie wyższego stężenia CO₂ w atmosferze i wyższych temperatur przyczynia się do obniżenia jakości odżywczej roślin uprawnych, co ma poważne konsekwencje dla zdrowia i dobrostanu ludzi.
Eksperci ustalili sposób komunikacji między jelitami a mózgiem i ujawnili istnienie tzw. „zmysłu neurobiotycznego" - nowo zidentyfikowanego systemu, który pozwala mózgowi reagować w czasie rzeczywistym na sygnały pochodzące od mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita.
Na Uniwersytecie Duke'a oceniono zależności między rozwojem gospodarczym, dziennym wydatkiem energetycznym a wzrostem poziomu otyłości w danym kraju.
Stosowanie tirzepatydu (leku na cukrzycę) i hormonalnej terapii menopauzalnej jednocześnie prowadzi do większej utraty masy ciała u kobiet po menopauzie z nadwagą lub otyłością w porównaniu do samego leczenia tirzepatydem.
Zgony z powodu nowotworów związanych z otyłością potroiły się w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich dwóch dekad.
Popularne leki GLP-1 pomagają wielu osobom znacznie schudnąć, ale nie poprawiają istotnie funkcji serca i płuc - ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wirginii.
Przeanalizowano badania dietetyczne oraz dane o umieralności z ośmiu krajów (Australia, Brazylia, Kanada, Chile, Kolumbia, Meksyk, Wielka Brytania i Stany Zjednoczone) i ustalono, że przedwczesne zgony przypisywane spożyciu ultraprzetworzonej żywności (UPF - ang. ultraprocessed foods) znacząco rosną wraz ze wzrostem udziału tej żywności w całkowitym spożyciu energii.
Większość pacjentów poddających się operacji abdominoplastyki, polegającej na usunięciu nadmiaru skóry i tkanki po utracie wagi, kontynuuje proces chudnięcia w miesiącach i latach po zabiegu
Osoby, u których cukrzyca typu 1 rozwija się w wieku dorosłym, mają zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz zgonu, a osoby zdiagnozowane później nie mają lepszego rokowania niż te, u których chorobę wykryto wcześniej. Eksperci wskazują też na palenie papierosów, złą kontrolę glikemii i otyłość jako główne czynniki ryzyka.
Nowy algorytm zwiększa dokładność smartwatcha w pomiarze spalania kalorii u osób z otyłością
W związku z rosnącym na całym świecie problemem otyłości, warto znać mechanizmy neuronalne powiązane z otyłością oraz jej wpływ na zdrowie mózgu i funkcje poznawcze.
Nowo odkryta sieć komórek nerwowych może być odpowiedzialna za to, że gdy wąchamy jedzenie, np. podczas gotowania, to potem nie jesteśmy głodni - ustaliła grupa badawcza z Instytutu Badań nad Metabolizmem im. Maxa Plancka, prowadząc badania na myszach.
Lek na cukrzycę obniżający ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego zmniejszył liczbę dni z migreną o ponad połowę.
Spożywanie diety wysokotłuszczowej zawierającej dużą ilość kwasu oleinowego - rodzaju kwasu tłuszczowego powszechnie występującego w oliwie z oliwek - może w większym stopniu prowadzić do otyłości niż inne typy tłuszczów w diecie.