Częste mycie, stylizacja, przebywanie w pomieszczeniach klimatyzowanych i wiele innych czynników czyni włosy słabszymi. Warto pamiętać, że dieta może odgrywać dużą rolę w wyglądzie czupryny. Spróbuj dodać te produkty do swojej diety, a włosy staną się zdrowsze i bardziej lśniące.
Ciągle słyszymy, że nasza dieta powinna być bogata w witaminy i minerały. Wykreowanie takiego jadłospisu jednak może być nie lada wyzwaniem. Mini-przewodnik pomoże ocenić wartość określonego produktu.
Ostatnie „fale" lata, powrót z wakacji, zmniejszona ilość światła słonecznego i nadmiar kofeiny mogą wywoływać pewne napięcie i intensyfikację uczucia niepokoju. Pogorszenie nastroju i napady lękowe może intensyfikować choroba, przebyty uraz, a także niedobory dietetyczne. Te ostatnie najłatwiej zwalczyć - proponujemy cztery naturalne produkty, które pomogą odzyskać dobry humor.
Niektóre produkty pomagają chronić oczy przed rozmaitymi chorobami. I nie chodzi tylko o marchew oraz zawarty w niej beta-karoten, lista artykułów polecanych w profilaktyce zdrowia oczu przez uczonych z Harvard Medical School w Bostonie jest znacznie dłuższa.
Odczuwanie lęku jest nierozłącznym elementem naszego życia – zwykle doświadczamy go raz na jakiś czas. Zdarza się jednak, że nasz niepokój staje się przewlekły, uporczywy i bezprzedmiotowy. Poczucie zagrożenia i lęk stale nam towarzyszą – występują we wszystkich życiowych sytuacjach. Mówimy wówczas o zjawisku przewlekłego niepokoju. Ostatnie badania pokazują, że powodem takiej sytuacji może być brak równowagi proporcji cynku i miedzi w naszym organizmie.
Jedzenie większej ilości brokułów może spowolnić, a nawet zapobiec stanom zapalnym kości i stawów, mówią brytyjscy naukowcy.
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Napar z rooibos (czerwonokrzewu) chroni wątrobę i może być wykorzystywany w leczeniu chorób tego organu, wynika z badań Cape Peninsula University of Technology w Kapsztadzie.
W wyniku niedostatecznej ilości promieniowania słonecznego w okresie jesienno-zimowym w naszej skórze nie jest produkowana wystarczająca ilość witaminy D. Skutki tego niedoboru dotykają nas jednak przez cały rok, zwłaszcza gdy pozostałe miesiące roku są - jak obecnie - mało słoneczne.
Można by pomyśleć, że wszelkie problemy związane z cholesterolem pochodzącym z mięsa da się osłabić poprzez wybieranie chudszej wersji artykułów mięsnych, jednakże według uczonych odpowiedzialna może być substancja zwana karnityną.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i eliminować skoki stężenia glukozy po zjedzeniu słodkich produktów, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Okres zimowy w pełni. Krótkie dni niezbyt obfitujące w światło słoneczne i chłód wywołują zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Niektórzy zaczynają się objadać, inni odnotowują spadek formy zarówno fizycznej, jak i psychicznej, u niektórych następuje modyfikacja pracy serca. Trzeba więc umieć sobie pomóc w przetrwaniu tego trudnego czasu.
Diety wegetariańskie są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować stosowanie bezmięsnego menu, ale także ścisłą dietę wegańską, z której wyłączone są wszystkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania się staje się coraz popularniejszy częściowo ze względu na prozdrowotne właściwości, częściowo w związku z wyznawaniem określonej ideologii. Poniżej kilka interesujących wiadomości dotyczących tej diety.
Mikroelementy, takie jak witamina A, żelazo i cynk, mają pozytywny wpływ na odporność, a multiwitaminy i suplementy multimineralne w sposób szczególny poprawiają odporność przedstawicieli starszego pokolenia.