Dieta ma wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale również na to, jak działa cały organizm i jak wygląda nasza skóra oraz włosy. Jeśli chcesz, by twoja czupryna była zdrowa i lśniąca, sprawdź, czy w jadłospisie masz poniższe produkty i składniki.
Przyjmowanie witamin i minerałów z suplementów nie daje spodziewanego efektu w postaci lepszego zdrowia i zmniejszenia ryzyka przedwczesnej śmierci.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Orzechy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Warto serwować ją sobie regularnie, bo wówczas organizm lepiej funkcjonuje i można uchronić się przed różnymi dolegliwościami.
Siniaki robią się na skórze głównie od uderzeń, ale nie tylko. Sprawdź, jakie są przyczyny ich powstawania.
Trądzik kojarzony jest z problemami wieku dojrzewania. Wówczas poziomy hormonów ulegają takim zmianom, że ma to wpływ na rozwój różnych wyprysków na twarzy. Choroba jednak wcale nie omija ludzi dojrzałych i krosty nierzadko pojawiają się u osób po czterdziestce, a nawet pięćdziesiątce. Sprawdź, jakie są przyczyny trądziku u dojrzałych.
Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby. Jest jednak jeden warunek - musi to być gorzka wersja produktu, taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao.
Kiedy odczuwasz stres, często masz ochotę na jakąś przekąskę, niestety zwykle na coś bardzo słodkiego lub tłustego, tymczasem nie jest to najlepszy wybór. Warto wówczas sięgnąć po taki produkt, który pomoże organizmowi odzyskać równowagę zaburzoną w wyniku odczuwania stresu. Szczególnie przydatne mogą być:
Zupełnie zdrowa osoba codziennie traci od 50 do 100 włosów, ale większość z nich odrasta. Cykl życia włosa trwa około trzech do sześciu lat. Z różnych powodów jednak proces ten może być zaburzony. Nie tylko mężczyźni, ale i kobiety dostrzegają, że wraz z czasem ich włosy stają się przerzedzone. W każdym razie odpowiednia dieta pomaga powstrzymać łysienie i cieszyć się zdrową gęstą czupryną.
Cynk to ważny mikroelement pełniący w ludzkim organizmie wiele istotnych funkcji, począwszy od wpływu na odporność, stan skóry, włosów i paznokci, płodność do wspomagania odbierania bodźców smakowych i węchowych, procesów uczenia się i zapamiętywania.
Uwarunkowanego genetycznie łysienia nie da się powstrzymać, niemniej dieta ma wpływ na intensywność łysienia i jeśli źle się odżywiamy, nasza gęsta czupryna łatwo rzednie. Nadmiar wolnych rodników (stres oksydacyjny) i niedobór witamin oraz składników mineralnych może wyjaśniać osłabienie włosów. Oto, co jeść, by wzmocnić włosy.
Warto zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie - pierwiastek ma „moc" ochrony DNA, a to oznacza, że powstrzymuje proces starzenia się, który jest ściśle zwiazany z uszkodzeniami DNA właśnie.
Zapaliczka cuchnąca czyli asafetyda (Ferula assafoetida) to pochodząca z Iranu roślina o intensywnym siarkowym zapachu. Sproszkowana łodyga i korzenie (nazywane w Polsce smrodzieńcem, lub czarcim łajnem) mają smak przypominający cebulę i często stosowane są w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Zapaliczka jest też wykorzystywana leczniczo - może być skuteczna przy problemach trawiennych, żółtaczce, a także zaburzeniach nerwicowych.
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Jesień przyszła w tym roku dość szybko i to w swojej nie najpiękniejszej formie - z niskimi temperaturami i pluchą. Na efekty nie trzeba długo czekać, coraz więcej osób się przeziębia, w tym najmłodszych dzieci. Skuteczna kuracja jest jednak w zasiegu ręki - to miód.