Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Jedz jagody goji. Już niewielkie ilości suszonych owoców mogą pomóc w zapobieganiu lub opóźnianiu rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (AMD).
Kojarzy nam się głównie z sałatką warzywną i przyprawą do frytek czy innych potraw. Majonez może mieć jednak wiele zastosowań i to niekoniecznie kulinarnych.
Jeśli w organizmie brakuje cynku, może to przyczyniać się do nadciśnienia. Wszystko przez zmianę sposobu, w jaki nerki radzą sobie z sodem.
Według ekspertów cynk jest jednym z najważniejszych pierwiastków śladowych w żywieniu człowieka. Jest nie tylko niezbędny w różnych procesach fizjologicznych, ale stanowi także lek w profilaktyce wielu chorób.
Jedzenie określonych składników odżywczych wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Okazuje się jednak, że jest tu jeden warunek: źródłem składników odżywczych musi być żywność, a nie suplementy.
Seniorzy, którzy codziennie przyjmowali suplementy multiwitaminowe i mineralne z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C, krócej chorowali i mieli łagodniejsze objawy choroby niż osoby nie stosujące takich preparatów.
Jeden z pierwiastków pomaga skrócić czas trwania przeziębienia - rzecz dotyczy cynku.
Dieta ma wpływ nie tylko na naszą sylwetkę, ale również na to, jak działa cały organizm i jak wygląda nasza skóra oraz włosy. Jeśli chcesz, by twoja czupryna była zdrowa i lśniąca, sprawdź, czy w jadłospisie masz poniższe produkty i składniki.
Przyjmowanie witamin i minerałów z suplementów nie daje spodziewanego efektu w postaci lepszego zdrowia i zmniejszenia ryzyka przedwczesnej śmierci.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Orzechy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Warto serwować ją sobie regularnie, bo wówczas organizm lepiej funkcjonuje i można uchronić się przed różnymi dolegliwościami.
Siniaki robią się na skórze głównie od uderzeń, ale nie tylko. Sprawdź, jakie są przyczyny ich powstawania.
Trądzik kojarzony jest z problemami wieku dojrzewania. Wówczas poziomy hormonów ulegają takim zmianom, że ma to wpływ na rozwój różnych wyprysków na twarzy. Choroba jednak wcale nie omija ludzi dojrzałych i krosty nierzadko pojawiają się u osób po czterdziestce, a nawet pięćdziesiątce. Sprawdź, jakie są przyczyny trądziku u dojrzałych.
Czekolada pozytywnie wpływa na zdrowie wątroby. Jest jednak jeden warunek - musi to być gorzka wersja produktu, taka z zawartością co najmniej 70 proc. kakao.
Picie kawy pomaga powstrzymać zaburzenia poznawcze przy migotaniu przedsionków