Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.
Jesień i zima to czas kiedy szczególnie łatwo zachorować, wprawdzie nie ma sposobu na całkowite wyeliminowanie ryzyka infekcji, można je jednak zmniejszyć.
Dieta bogata w cynk może pomóc starszym osobom w uniknięciu zapalenia płuc.
Dobry szampon i odżywka to za mało, aby włosy były piękne i zdrowe. Nawet najlepsze kosmetyki nie są w stanie całkowicie zniwelować konsekwencji niedoboru składników mineralnych i witamin.
Francuzki mawiają, że marchewka to jeden z najtańszych i najlepszych kosmetyków. I mają rację... Zaczerpnijmy z samego źródła tej mocy – wprowadźmy marchew do swojej diety.
U osób starszych, niepełnosprawnych oraz obłożnie chorych, często ze względu na brak ruchu, dochodzi do podrażnień, uszkodzeń i odleżyn. Dlatego ważne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu pielęgnacji skóry i właściwej higieny. Pamiętajmy, że odpowiednia ochrona skóry sprzyja szybszemu powrotowi do zdrowia.
Mandarynki, grejpfruty, cytryny i pomarańcze, dzięki zawartości witaminy C, dobroczynnie wpływają na odporność naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości pektyn zmniejszają poziom tzw. złego cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo cytrusy zawierają beta-karoten, który działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.
Sezam - główny składnik wielu smakołyków, jest rośliną bogatą w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a ponadto lecytynę wpływającą pozytywnie na sprawność umysłową.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.
Największe uprawy migdałów znajdowały się w środkowej Azji, w Mongolii i Chinach, znane były tam o tysięcy lat. Do Europy dotarły dzięki kupcom podróżującym Jedwabnym Szlakiem, następnie przybyły do Ameryki, gdzie dziś odbywa się 75% światowej produkcji migdałów.
Natura sama zapewnia nam elementy wzmacniające odporność na infekcje. Trzeba tylko wiedzieć, co wybrać. Jednym z tradycyjnych środków z apteczki babci jest czosnek.
Ziarna słonecznika są jak multiwitamina, bo dostarczają wielu cennych składników. Dzięki bardzo dużej zawartości fitesteroli, roślinnych sterydów obniżających poziom cholesterolu we krwi, chroniących przed chorobami serca i zapobiegających schorzeniom prostaty, ziarna te są sprzymierzeńcami naszego zdrowia.
Kiedy objawami są dreszcze, łamanie w kościach, ból głowy czy silny katar, trudno jest stwierdzić, co tak naprawdę dolega - "zwykłe" przeziębienie czy grypa. Nie należy więc bagatelizować objawów tak często towarzyszących nam w okresie jesienno-zimowym. Nie wystarczy wtedy kupić kilka opakowań reklamowanych leków "usuwających wszystkie objawy grypy i przeziębienia" - koniecznie trzeba udać się do lekarza. Nieleczona grypa może nawet zabić.
Herbata cieszy się dużą popularnością w naszym kraju Jest idealnym rozwiązaniem na zimne jesienne i zimowe wieczory, ale w pozostałych porach roku lubimy cieszyć się jej smakiem i aromatem. Przygotowanie herbaty może być prawdziwym rytuałem, który - jako taki - rządzi się niezmiennymi regułami.
Instytut Żywności i Żywienia namawia Polaków do rezygnacji z ciężkiej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety na rzecz warzyw, których coraz więcej w naszych sklepach. Warto jeść jarzyny, ponieważ nie tylko urozmaicają nasz jadłospis, ale zawierają również wiele mikroelementów oraz witamin.