Porady - pytania i odpowiedzi

2010-08-24 00:28 autor: Kuchcik

15 019 odsłon

Bakłażan - co z nim zrobić?

Czy może mi ktoś poradzić, co zrobić z bakłażanem? Jak go przyrządzić, jak podać? Chodzi o to, by pasował pod kategorię "zdrowa żywność", bo niestety większość przepisów z nim ocieka tłuszczem, a więc nie do końca spełnia ten warunek (nawet jeśli tłuszcz to oliwa z oliwek...)

[ porady z tej kategorii ]

UDZIELONE ODPOWIEDZI

  • 2010-08-24 22:27 autor odpowiedzi: Ewunia

    Ja bakłażana kroję na pół, nacieram czosnkiem, skrapiam oliwą z rozpylacza i daję do piekarnika na termoobieg, na jakieś 200 stopni, 1/2 h. W połowie czasu patrzę czy za mocno nie podsycha i ew alufolią przykrywam. Tak zrobiony nadaje się do dalszej obróbki (jako na przykład kawior z bakłażana - wyjąć, posiekać albo lekko zmiksować, przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem) albo do wyjedzenia łyżką - w tym drugim wypadku sugeruję taki upieczony do mikrofalówki jeszcze na 5 minut włożyć.

    smiling skomentował/a odpowiedź 2014-02-26 14:37

    a gdzie sól ? pozostanie gorycz ! sól najpierw należy pozbyć się goryczy - to jest nie sprawdzony przepis

    Oceń odpowiedź 3 4

    skomentuj | odpowiedz

  • 2013-11-10 10:46 autor odpowiedzi: dabb

    Bakłażana można upiec na grillu i dodać do sałatki albo dodać bakłażana do różnych zapiekanek.

    smiling skomentował/a odpowiedź 2014-02-26 14:39

    wszystko można ,nic nie jest napisane jak go przyrządzić by był smaczny , przecież o to chodzi

    Oceń odpowiedź 5 0

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-01-15 21:50 autor odpowiedzi: bacha52

    smażyć na oleju z przyprawami

    Oceń odpowiedź 2 14

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-06 08:55 autor odpowiedzi: Izabelka.p25

    Bakłana możemy z powodzeniem dusić. Możemy dodać go do takich dań jak leczo. Bakłażana możemy także grilować - posolić, posmarować oliwą z oliwe i grilować około 10 minut z obu stron.

    Oceń odpowiedź 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-09 04:17 autor odpowiedzi: Kormoran

    Bakłażana pokroić na 0,5cm plastry lekko posolić odczekać 15 min aż puści sok.Wytrzeć do sucha i smażyć na potelni teflonowej z odrobiną oliwy z oliwek ok 10 minut.Gorącego bakłażana posmarować rozdrobionym czosnkiem.Smakuje wyśmienicie.

    smiling skomentował/a odpowiedź 2014-02-26 14:42

    opłukać go po czasie gdy był na solony

    Oceń odpowiedź 1 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-02-26 14:34 autor odpowiedzi: smiling

    Zrób bakłażany w/g ś/p M.Kuronia sprawdzony przepis prze zemnie
    Składniki:
    • 5 bakłażanów
    • 2 szklanki ugotowanego ryżu
    • 400 g mielonego mięsa
    • 1 duża cebula
    • 3 pomidory
    • 2 jajka
    • posiekana natka pietruszki lub kolendry
    • 250 ml śmietany
    • sól, pieprz
    • kilka łyżek oleju
    Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok, płuczemy je i osuszamy. Mieszamy składniki farszu: posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, mięso, ryż, jaja, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę lub kolendrę (dwie łyżki siekanych ziół pozostawiamy do posypania gotowej potrawy). Nadziewamy farszem bakłażany. Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, trochę wody i układamy bakłażany. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180ºC. Pod koniec zapiekania polewamy bakłażany śmietaną, a przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami. Farsz możemy również przyrządzić w ten sposób, że pomidory obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z mięsem, usmażoną cebulą, posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem i np. poszatkowaną, młodą kapustą, zamiast ryżu. Wtedy zapiekamy bakłażany nie 40, ale około 20 minut. Tym samym nadzieniem można faszerować cukinie i kabaczki. smacznego :-))

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-25 16:58 autor odpowiedzi: Wiechu47

    Podsmażone pieczarki z cebulką na niewielkiej ilości oleju,dodaję do mięsa mielonego,przyprawiam roztartym ząbkiem czosnku,solą,pieprzem,zioła wg.uznania.Bakłażany wydrążam i w łódki nakładam farsz,posypuję startym żółtym serem i piekę na grillu lub w piekarniku.

    smiling skomentował/a odpowiedź 2014-03-26 13:06

    a co z goryczą

    Ocena odpowiedzi 2 1

    skomentuj | odpowiedz

  • 2014-03-30 10:40 autor odpowiedzi: smiling

    można nawet zrobić nadziewane

    Oceń odpowiedź 0 2

    skomentuj | odpowiedz

Zobacz także

DODAJ ODPOWIEDŹ:

Powiadom mnie emailem, gdy ktoś jeszcze odpowie na to pytanie

ZOSTAŃ EKSPERTEM

ZOBACZ PODOBNE PYTANIA

Publikowane w serwisie porady mają charakter edukacyjny i nie mogą być traktowane jako profesjonalne konsultacje dotyczące konkretnych przypadków. Redakcja ani wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności za skutki wykorzystania zamieszczanych porad.



Na skróty

REKLAMA

Podobne pytania

Szukaj pytań i odpowiedzi



Zadaj pytanie

Nie możesz znaleźć odpowiedzi? Zadaj pytanie w kategorii Zdrowa żywność

Eksperci radzą

Ostatnio zadane pytania

Ostatnio udzielone odpowiedzi

Artykuły

Tematy