Dodanie do diety odpowiedniej ilości produktów zbożowych z błonnikiem pomaga poprawić wskaźnik przeżycia pacjentów po zawale.
Nikogo nie trzeba przekonywać do serwowania sobie tego wyjątkowo soczystego smakowitego owocu. I słusznie, bo okazuje się, że może pełnić ważną funkcję profilaktyczną chroniąc przed chorobami serca.
Kanadyjscy uczeni odkryli, że już jedna porcja roślin strączkowych dziennie wiąże się z obniżeniem tzw. „złego" cholesterolu LDL.
Kobiety po menopauzie, które piją dwa (lub więcej) napoje dietetyczne dziennie, mogą być bardziej narażone na atak serca, udar mózgu lub inne schorzenia układu krążenia.
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny od dawna usilnie poszukuje składników, które mogłyby powstrzymać efekty starzenia się. Okazuje się, że rooibos, czyli czerwonokrzew (aspalat prosty), może być tym komponentem, który spełni wysokie oczekiwania.
Nowe badania wykazały, że gniew jest związany z wyższym ryzykiem chorób serca.
Naukowcy wskazują, że kobiety z historią chorób serca cechują się o 30 procent wyższym ryzykiem zachorowania na demencję.
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Chętnie otwieramy portfele, gdy ma nam to pomoc lepiej się poczuć. Nie żałujemy grosza na specyfiki, które mają poprawić stan naszego zdrowia, szczególnie teraz, gdy rynek jest nasycony rozmaitymi suplementami na niemal wszelkie dolegliwości. Okazuje się jednak, że łatwo można „wyrzucić pieniądze w błoto" - oferta farmaceutyczna jest szeroka, ale dużo w niej pułapek. Okazuje się, na przykład, że multiwitaminy nie pomagają w ochronie przed nowotworami lub chorobami układu krążenia.
Nie, nikt nie chce nawoływać do rezygnacji z rehabilitacji zaleconej przez specjalistów, szczególnie, gdy wymaga ona zaangażowania całego sztabu ekspertów, by pomóc pacjentowi w powrocie do zdrowia. Niemniej jednak okazuje się, że samodzielnie podejmowany, rozsądny wysiłek fizyczny może być równie skuteczny.
Pistacje chronią serce i tętnice.
Nowe japońskie badanie sugeruje, że kawa z kofeiną może sprawić, iż małe naczynia krwionośne lepiej pracują, co może złagodzić obciążenie serca.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni