Szwedzkie badania pokazują, że zagrożenie potencjalnych ofiar udaru nagłą blokadą lub pęknięciem naczynia krwionośnego wzrasta do 60%, kiedy rodzeństwo tych osób również doznało udaru. Ryzyko udaru w przypadku pacjentów w wieku 55 lat i młodszych jest dwa razy wyższe, jeżeli ich rodzeństwo miało udar w wieku 55 lat lub wcześniej. Odkrycia dokonane w toku badań zostały opublikowane w czasopiśmie Circulation: Cardiovascular Genetics.
Z okazji Światowego Dnia Zdrowia (obchodzonego 7 kwietnia) WHO wzywa do podjęcia pilnych działań, by szybko starzejąca się populacja światowa mogła cieszyć się jak najlepszym zdrowiem do jak najpóźniejszego wieku.
Problemy z dziąsłami nierzadko ujawniają się dopiero wówczas, gdy następuje krwawienie, tymczasem wcześniejsze stadia ich chorób mogą być bardzo groźne, jeśli bowiem pewne bakterie przenikną do krwiobiegu przez uszkodzone dziąsła, może to prowadzić do problemów z sercem.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Międzynarodowy zespół naukowców otrzymał grant o wartości niemal 11 mln EUR z tematu "Zdrowie" Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE na opracowanie nowej metody leczenia udaru. Przełomowe, trzyetapowe badania kliniczne obejmą 1.500 ochotników, którzy przeszli udar leczony łagodną hipotermią.
Wbrew stereotypom na temat kuchni Europy Wschodniej, zgodnie z którymi nasze menu zawiera przede wszystkim wiele potraw mącznych, zawiesiste tłuste sosy i czerwone mięso, rodzima dieta okazuje się obfitować w warzywa i owoce.
Pacjenci z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) są narażeni na zwiększone ryzyko zaburzenia rytmu serca (migotanie przedsionków).
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Osoby w wieku 45 lat i więcej lat ponad trzy razy częściej piją alkohol niemal codziennie niż ludzie młodsi, wynika z brytyjskiego sondażu.
Ludzie, którzy zmagają się z cukrzycą typu 2 od ponad 10 lat, są znacznie bardziej bardziej narażeni na udar mózgu niż osoby bez cukrzycy, wynika z nowych badań.
Nowe badania wykazały zwiększone ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu u kobiet po menopauzie, które jedzą większe ilości produktów z kwasami tłuszczowymi typu trans.
Umiejętność przewidywania pomaga czynić plany i sprawować kontrolę nad życiem. Niemniej jednak antycypowanie zdarzeń w może także przyczyniać się do powiększenia poziomu stresu związanego z zwiększonym ryzykiem chorób charakterystycznych dla okresu starzenia się.
W wielu badaniach wykazano, że dieta bogata w owoce i warzywa jest związana z niższym ryzykiem udaru mózgu, jednakże naukowcy nie byli pewni dlaczego. W nowych analizach uczeni skoncentrowali się na działaniu flawanonów obecnych w owocach cytrusowych.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni