Zdrowa dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, a diety prozapalne przyspieszają ten proces,wsjkazują eksperci z Karolinska Institutet w Sztokholmie i piszą, po jakie produkty warto sięgać.
Wraz z wiekiem zmienia się to, co i ile jemy. Mniej wiadomo jednak o tym, jak czas spożywania posiłków wpływa na nasze zdrowie. Naukowcy z Mass General Brigham zbadali zmiany w czasie posiłków u osób starszych i odkryli, że wraz z wiekiem ludzie stopniowo przesuwają godziny jedzenia. Zidentyfikowali też czynniki, które mogą przyczyniać się do tych zmian, oraz określone wzorce związane z wcześniejszym ryzykiem zgonu.
Czas zdolności do rodzenia dzieci ma znaczenie, jeśli chodzi o starzenie się i choroby związane z wiekiem.
Odkryto, dlaczego osoby starsze są bardziej narażone na ciężki przebieg grypy i jak można wykorzystać te ustalenia do zmniejszenia ryzyka dla zdrowia i życia seniorów.
Niektóre zamienniki cukru mogą wiązać się z nieoczekiwanymi konsekwencjami dla długoterminowego zdrowia mózgu.
Nadmierne ilości tłuszczu trzewnego - tłuszczu otaczającego narządy - są powiązane z szybszym starzeniem się serca.
Naukowcy z Uniwersytetu Tohoku dokonali przeglądu dowodów z badań naukowych pokazujących, że regularne ćwiczenia, aktywność fizyczna i sprawność mogą wpływać na starzenie epigenetyczne, a nawet potencjalnie je odwracać, oferując obiecującą drogę do wydłużenia okresu zdrowego życia i poprawy długoterminowego zdrowia.
Wielu chorych na demencję doświadcza długich opóźnień w postawieniu diagnozy - często trwających ponad 3 lata, a w przypadku młodszych pacjentów jeszcze dłużej. Globalny przegląd ponad 30 tysięcy przypadków choroby ujawnia, że na opóźnienia wpływają m.in. wiek, typ demencji oraz systemowe problemy w opiece zdrowotnej, takie jak utrudniony dostęp do specjalistów czy bariery kulturowe.
Na Uniwersytecie Emory zidentyfikowano związek chemiczny, który aktywnie opóźnia starzenie się komórek i organizmów.
Chodzenie odrobinę szybciej może być kluczem do zdrowego starzenia się. Naukowcy odkryli, że osoby starsze, które zwiększyły tempo chodzenia zaledwie o 14 kroków na minutę, znacząco poprawiły swoją sprawność fizyczną - nawet te, które już zmagały się z zespołem kruchości (inaczej: słabości)
Komórki mięśniowe mają własne zegary okołodobowe, a ich zakłócenie, na przykład przez pracę zmianową, może mieć głęboki wpływ na proces starzenia się.
Złe nawyki, takie jak palenie papierosów, nadmierne spożycie alkoholu i brak aktywności fizycznej, muszą być zwalczane tak wcześnie, jak to możliwe, aby zwiększyć szanse na szczęśliwą i zdrową starość.
Skóra pełni funkcję pierwszej linii obrony organizmu przed zagrożeniami zewnętrznymi. Z wiekiem zewnętrzna warstwa skóry - naskórek - staje się coraz cieńsza i traci swoją ochronną siłę. Większość komórek tej warstwy to keratynocyty, które powstają w głębszych warstwach naskórka i przesuwają się ku powierzchni, tworząc barierę ochronną. Liczne badania wskazują, że witamina C wspiera zdrowie skóry i działa jako silny przeciwutleniacz, pomagając przeciwdziałać efektom starzenia.
Na Uniwersytecie Autonomicznym w Barcelonie wykazano, że zwiększenie poziomu białka Klotho u myszy wydłuża ich życie oraz poprawia zarówno kondycję fizyczną, jak i funkcje poznawcze podczas starzenia się.
Nowe badanie przeprowadzone na Queen Mary University of London, pokazuje, że kofeina - najpopularniejszy na świecie związek neuroaktywny - może robić znacznie więcej niż tylko pobudzać. Kofeina może odgrywać rolę w spowalnianiu procesu starzenia się na poziomie komórkowym.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu