Naukowcy z Uniwersytetu w Bazylei w Szwajcarii odkryli, że niektóre składniki odżywcze mogą wywoływać łagodną reakcję stresową u nicieni. Co zaskakujące, reakcja ta nie szkodzi tym zwierzętom - wręcz przeciwnie, pomaga im zachować lepsze zdrowie w miarę starzenia się.
Regularna praca wolontariacka przynosi wymierne korzyści dla zdrowia i dobrostanu osób starszych.
Silne i trwałe więzi społeczne w ciągu życia mogą spowalniać biologiczne starzenie się, zmniejszać stan zapalny i utrzymywać „epigenetyczny zegar" organizmu w młodszym stanie.
Starzenie się szczególnie mocno dotyka hipokamp - obszar mózgu odpowiedzialny za uczenie się i pamięć.
Witamina D może spowalniać biologiczne starzenie się poprzez ochronę telomerów.
U każdego wraz z wiekiem rozwija się prezbiopia - trudność w skupianiu wzroku na bliskich przedmiotach i tekście - i często trzeba sięgnąć po okulary do czytania. Jednak rozwiązanie może proste i oznaczać stosowanie specjalnych kropli do oczu dwa lub trzy razy dziennie.
Petrostylben to naturalna substancja polifenolowa, pochodna resweratrolu, która znajduje się m.in. w borówkach, winogronach, czy migdałach.
Witamina D może spowalniać starzenie się komórek poprzez ochronę telomerów.
Osoby cierpiące na przewlekłą bezsenność mogą doświadczać szybszego pogorszenia pamięci i zdolności poznawczych wraz z wiekiem, a także zmian w mózgu widocznych w badaniach obrazowych, niż osoby bez przewlekłej bezsenności.
Zespół suchego oka może powodować znaczny dyskomfort, a objawy stają się coraz częstsze wraz z wiekiem. Do tej pory jednak nie było jasne, jaki odsetek populacji cierpi na to schorzenie - szacunki wahały się od 5 do 50 proc. Nowe badania pokazują jednak, że ponad połowa ogólnej populacji w USA i Europie doświadcza objawów suchego oka. Jednak tylko 20 proc. pacjentów w Europie i 17 proc. pacjentów w USA otrzymało diagnozę, a na profesjonalną pomoc mogą czekać latami.
Zdrowa dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych u osób starszych, a diety prozapalne przyspieszają ten proces,wsjkazują eksperci z Karolinska Institutet w Sztokholmie i piszą, po jakie produkty warto sięgać.
Wraz z wiekiem zmienia się to, co i ile jemy. Mniej wiadomo jednak o tym, jak czas spożywania posiłków wpływa na nasze zdrowie. Naukowcy z Mass General Brigham zbadali zmiany w czasie posiłków u osób starszych i odkryli, że wraz z wiekiem ludzie stopniowo przesuwają godziny jedzenia. Zidentyfikowali też czynniki, które mogą przyczyniać się do tych zmian, oraz określone wzorce związane z wcześniejszym ryzykiem zgonu.
Czas zdolności do rodzenia dzieci ma znaczenie, jeśli chodzi o starzenie się i choroby związane z wiekiem.
Odkryto, dlaczego osoby starsze są bardziej narażone na ciężki przebieg grypy i jak można wykorzystać te ustalenia do zmniejszenia ryzyka dla zdrowia i życia seniorów.
Niektóre zamienniki cukru mogą wiązać się z nieoczekiwanymi konsekwencjami dla długoterminowego zdrowia mózgu.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu