Osoby, które źle sypiają, częściej mają mózgi wyglądające na starsze, niż wskazuje ich wiek metrykalny. Do takich wniosków doszli naukowcy z Karolinska Institutet, którzy przeprowadzili obszerne badanie obrazowe mózgu. Zwiększony stan zapalny w organizmie może częściowo wyjaśniać tę zależność.
Dieta śródziemnomorska bogata w rośliny może pomóc utrzymać zdrowe dziąsła i niski poziom stanu zapalnego. Naukowcy odkryli, że osoby często spożywające czerwone mięso miały gorszy stan dziąseł, natomiast ci, którzy jedli więcej owoców, warzyw i oliwy z oliwek - znacznie lepszy.
Pojedyncza sesja treningu oporowego lub interwałowego o wysokiej intensywności może pomóc w walce z rakiem - wynika z nowych badań przeprowadzonych na Edith Cowan University.
Witamina D może spowalniać biologiczne starzenie się poprzez ochronę telomerów.
Lipodemia to mało znana, ale prawdopodobnie powszechna choroba dotykająca głównie kobiet. Charakteryzuje się nadmiarem i nierównomiernym rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej na udach, łydkach i czasem ramionach, przy niezmienionych dłoniach i stopach. Chorobie towarzyszy ból, a jej przyczyny są słabo poznane.
Osoby stosujące dietę zbliżoną do diety śródziemnomorskiej mają większe szanse na lepsze zdrowie dziąseł, z potencjalnie mniejszym ryzykiem chorób przyzębia i stanów zapalnych.
Zespół suchego oka może powodować znaczny dyskomfort, a objawy stają się coraz częstsze wraz z wiekiem. Do tej pory jednak nie było jasne, jaki odsetek populacji cierpi na to schorzenie - szacunki wahały się od 5 do 50 proc. Nowe badania pokazują jednak, że ponad połowa ogólnej populacji w USA i Europie doświadcza objawów suchego oka. Jednak tylko 20 proc. pacjentów w Europie i 17 proc. pacjentów w USA otrzymało diagnozę, a na profesjonalną pomoc mogą czekać latami.
Nowe badania sugerują, że ciecierzyca może pomagać w poprawie poziomu cholesterolu, podczas gdy czarna fasola wiąże się ze zmniejszeniem stanu zapalnego, oferując prosty i niedrogi sposób na obniżenie ryzyka chorób przewlekłych.
Terapia antynowotworowa, która pobudza układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami, może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru, sugeruje nowe badanie.
Toczeń to „klasyczna" choroba autoimmunologiczna. Powoduje, że pierwsza linia obrony przeciwwirusowej układu odpornościowego - znana jako interferony - zaczyna atakować organizm. Niemal każdy organ jest zagrożony, co może prowadzić do chorób nerek czy serca.
Większość terapii choroby Parkinsona jedynie spowalnia postęp choroby. Dlatego wczesna interwencja w przypadku tej neurologicznej choroby, która z czasem się pogarsza, jest kluczowa dla zapewnienia optymalnej opieki - a to wymaga wczesnej diagnozy. Obecne metody diagnostyczne, takie jak skale ocen klinicznych czy obrazowanie neurologiczne, mogą być subiektywne i kosztowne. Jak się okazuje jednak, możliwe jest niedrogie wykrywanie Parkinsona na podstawie zapachów pochodzących z woskowiny usznej człowieka.
Osoby jedzące różnorodne pokarmy bogate we flawonoidy - takie jak herbata, jagody, ciemna czekolada czy jabłka - mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń zdrowotnych i mają potencjał, by żyć dłużej.
Badanie dotyczące spożycia przez Kanadyjczyków chipsów, mrożonych pizz, płatków śniadaniowych i innych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, które zazwyczaj są bogate w tłuszcz, cukier i różne dodatki, potwierdziło, że produkty te są bezpośrednio i znacząco powiązane z pogorszeniem stanu zdrowia.
Osoby z cukrzycą typu 2, które zachorują na COVID-19, mają prawie 50 proc. wyższe ryzyko trafienia na oddział intensywnej terapii, jeśli przez dłuższy czas źle kontrolowały poziom cukru we krwi.
Czy kiszona kapusta to coś więcej niż tylko kwaśny dodatek? Na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis ustalono, że fermentowana kapusta może wspierać zdrowie jelit - kluczowego elementu ogólnego zdrowia, który odpowiada za trawienie i ochronę przed chorobami.
Większe ilości witaminy C w diecie odmładzają skórę poprzez produkcję kolagenu