Przeanalizowano obrazy mózgu 70-latków i oszacowano biologiczny wiek tych narządów. Jak odkryto, czynniki szkodliwe dla zdrowia naczyń, takie jak stany zapalne i wysoki poziom glukozy, są powiązane z mózgiem wyglądającym na starszy niż wynika to wieku metrykalnego, podczas gdy zdrowy styl życia był związany z młodszym obrazem tego organu.
Emulgatory, które są dodawane do większości przetworzonych produktów spożywczych dla poprawy tekstury i wydłużenia okresu przydatności do spożycia, mogą zmieniać bakterie jelitowe, sprzyjając zapaleniu jelit i rakowi jelita grubego.
Lek na odchudzanie i cukrzycę tirzepatyd może zmniejszyć ryzyko zgonu lub pogorszenia niewydolności serca.
Ryzyko raka jelita grubego może się zwiększać przez określone produkty na naszych talerzach. Eksperci odkryli potencjalny związek między tzw. „dietą zachodnią" - zdominowaną przez żywność ultraprzetworzoną i niezdrowe oleje - a przewlekłym stanem zapalnym, który napędza wzrost guza.
Osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 w młodszym wieku, są bardziej narażone na demencję niż ci, u których rozwinęła się ona później. Zwiększone ryzyko jest szczególnie wyraźne wśród osób dorosłych z otyłością.
Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego opracowali plaster, który ułatwia i usprawnia leczenie łuszczycy. Metodę tę można również stosować w leczeniu innych zapalnych chorób skóry.
Zawał serca może wywołać chęć dłuższego snu, dając sercu czas na wyleczenie się i zmniejszenie stanu zapalnego - a dzieje się tak, ponieważ serce wysyła specjalne sygnały do mózgu wydłużające odpoczynek.
Diety bogate w czerwone i przetworzone mięso, przetworzone zboża i słodkie napoje, które są powiązane ze zwiększonym stanem zapalnym w organizmie, mogą zwiększać późniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu w porównaniu z dietami wypełnionymi produktami przeciwzapalnymi.
Działania poprawiające nastrój mogą zmniejszyć poziom stanu zapalnego u osób z chorobą zapalną jelit.
Eksperci z University of Queensland odkryli obecność markerów zapalnych we krwi pacjentów z długim COVID, co może wyjaśniać, dlaczego wielu z nich doświadcza ciągłych problemów sercowo-naczyniowych.
Wyższy poziom leptyny, hormonu pomagającego w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, wiąże się z lepszym przekazywaniem sygnału przez istotę białą mózgu. To z kolei oznacza, że wspomniany hormon może mieć wpływ na ryzyko rozwoju demencji.
Utrzymywanie się przez sześć lub więcej lat wysokiego wskaźnika BRI (Body Roundness Index), który mierzy kształt ciała i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u osób powyżej 45. roku życia.
Proste badanie krwi może pozwolić lekarzom określić, czy dana osoba może być bardziej narażona na udar lub osłabienie funkcji poznawczych w ciągu swojego życia.
Gdy młode myszy miały nadciśnienie, cechowały się utratą tkanki kostnej i uszkodzeniami kości związanymi z osteoporozą porównywalnymi do starszych gryzoni,
Diety bogate w zdrową żywność pochodzenia roślinnego sprzyjają obecności mikroorganizmów jelitowych, które mają związek z niższym ryzykiem powszechnych chorób, w tym chorób serca.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni