SARS-CoV-2, wirus wywołujący COVID-19, może uszkodzić serce nawet bez bezpośredniego zakażania tkanki tego organu.
Znany jest związek niezdrowego jedzenia diety z otyłością, ale okazuje się, że bogata w niezdrowe tłuszcze dieta może też powodować zmiany neurologiczne w mózgu.
Opracowano algorytm uczenia maszynowego, który ocenia zwapnienie aorty brzusznej (abdominal aortic calcification, AAC) podczas rutynowych badań gęstości kości. Ma to szczególne znaczenie, ponieważ AAC jest uznanym miernikiem zaawansowanej choroby naczyniowej.
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Wiadomo, że styl życia i genetyka, a także szereg innych czynników przyczynia się do rozwoju zespołu metabolicznego - grupy schorzeń, które zwiększają ryzyko poważnych problemów zdrowotnych. Teraz okazało się, że zaburzenia sprzyja również stres.
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
Odpowiednia pielęgnacja zębów może być powiązana z lepszym zdrowiem mózgu. Choroby dziąseł i utrata zębów mają związek z kurczeniem się hipokampa, obszaru mózgu, który odgrywa rolę w zapamiętywaniu i chorobie Alzheimera.
Kilkunastu młodych strażaków przeszło rygorystyczne szkolenie, nodzac po 20 kilogramów sprzętu po pagórkowatym terenie podczas 45-minutowych ćwiczeń w kalifornijskim słońcu. Rękawiczki, hełmy, latarki, gogle i inne elementy obciążały ich, gdy biegali w ognioodpornych ubraniach, co miało sprawdzić, czy są gotowi służyć jako strażacy na dzikich terenach. Dzięki takiemu szkoleniu sprawdzono też, jak ludzki organizm reaguje na intensywny wysiłek.
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Według American Heart Association choroby serca są w ostatnich latach główną przyczyną zgonów na świecie. Podczas zawału mięśnia sercowego zablokowana tętnica i wynikający z niej niedobór tlenu powodują masową śmierć komórek serca, uszkodzenie naczyń krwionośnych i stan zapalny. Teraz opracowano „łatkę" na serce z zaprojektowanymi maleńkimi naczyniami krwionośnymi - jej efekty naprawcze sprawdzono u szczurów i świń.
Osoby zagrożone cukrzycą typu 2 zwykle wiedzą, że powinny ograniczyć ilość cukru w diecie, nowe badania sugerują jednak, że warto też zmniejszyć dawkę soli.
U osób dorosłych z atopowym zapaleniem skóry (AZS) ryzyko wystąpienia nowej choroby zapalnej jelit jest o 34 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. U dzieci ryzyko to jest o 44 proc. wyższe.
Nasiona i liście kozieradki są powszechnymi składnikami m. in. kuchni indyjskiej, armeńskiej, irańskiej, egipskiej i stosuje się je składnik kulinarny od czasów starożytnych. Rośliny używa się też w medycynie tradycyjnej na rozmaite dolegliwości, w tym na nadciśnienie, nadmierny poziom cukru we krwi, czy stany zapalne.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Udar przyspiesza osłabienie zdolności poznawczych – wykształceni nie są zabezpieczeni