Coraz bardziej interesujemy się zdrowym odżywianiem, zwracamy uwagę na codzienne menu i doceniamy ekologiczną żywność. Niestety nadal zdarza nam się popełniać większe i mniejsze dietetyczne grzeszki, które nie tylko utrudniają odchudzanie, ale w dłuższej perspektywie mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Nadmiar soli nawet o 50 procent zwiększa ryzyko wystąpienia takich problemów zdrowotnych, jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu i zgaga.
Niedoczynność tarczycy to choroba, która może być odpowiedzialna za przyrost masy ciała. Dietetyk wyjaśnia, co powinniśmy w takim przypadku jeść, żeby nie pojawiły się dodatkowe kilogramy.
Nadmiar soli jest nie tylko groźny ze względu na to, że może powodować nadciśnienie i choroby serca, naukowcy uważają, że może również zwiększyć ryzyko raka żołądka.
Zmniejszenie ilości soli w diecie pozwala na ograniczenie częstotliwości ataków bólu głowy.
Bije około 100 000 razy na dobę. Serce jest najważniejszym mięśniem w naszym organizmie – bez niego człowiek nie może żyć. Dolegliwości związane z układem krążenia odbijają się negatywnie na pracy całego organizmu i jakości życia. Żeby utrzymać serce w dobrej formie, trzeba o nie dbać oraz pamiętać o profilaktycznych badaniach.
Jedzenie zgodnie z rekomendacjami specjalistów pomaga w kontrolowaniu wielu chorób i może zmniejszyć konieczność zażywania leków.
Okazuje się, że nie tylko nadmiar soli szkodzi. Jej niedobór także nie sprzyja zdrowiu.
Od tego, co jesz, zależy twoje samopoczucie i wygląd. Nie jest to tylko slogan. Sam/a z doświadczenia doskonale zdajesz sobie sprawę, jakie produkty powodują u ciebie dolegliwości, a po jakich tryskasz energią. Jeśli chodzi o wygląd, rezultaty nie zawsze są natychmiastowe, ale eksperci zapewniają, że dieta ma bezpośredni wpływ na naszą prezencję.
17 maja obchodzimy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego (World Hypertension Day). Jak określa dolegliwość WHO, jest to cichy i niewidzialny „zabójca".
Jeśli wraz z upływem dnia masz wrażenie, że twój brzuch „pęcznieje", najprawdopodobniej winna jest temu twoja dieta. Określone produkty wywołują nieprzyjemne uczucie wzdęcia i zauważalną zmianę figury w okolicach talii. Przejrzyj listę artykułów, które mogą odpowiadać za tę dolegliwość.
Jak wynika z badań zaprezentowanych na spotkaniu American Heart Association, odpowiednie zachęcanie do korzystania z ziół i przypraw - zamiast soli - powoduje znaczące zmniejszenie konsumpcji sodu.
Badania pokazują, że redukcja spożycia soli do sześciu gramów dziennie mogłaby zapobiec niemal sześciu procentom udarów. Jednak obowiązek oszczędniejszego doprawiania solą spoczywa zarówno na producentach żywności, jak i na konsumentach. Na tym właśnie polega zadanie projektu PROCURED.
Udar mózgu jest jedną z najczęstszych przyczyn śmierci. Warto wiedzieć, kto jest najbardziej zagrożony i jak rozpoznać symptomy, by móc bezzwłocznie udać się po pomoc.
Sól to przyprawa, bez której wielu nie wyobraża sobie posiłku. Właściwie obecnie dodawana jest niemal do każdego produktu i trzeba być ostrożnym, by nie dostarczać jej sobie w nadmiarze, bo może sprzyjać nadciśnieniu. Sól ma jednak różne, nie tylko kulinarne zastosowania. Oto najpopularniejsze z nich.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków