Nie jest prawdą, że jeść można wszystko, tylko z umiarem. Istnieją produkty, które nie dostarczają żadnych wartości odżywczych. Ponadto zawierają substancje, których nadmiar jest niewskazany dla zdrowia. Dlatego warto dokładnie przeanalizować nasz jadłospis i wyeliminować te rzeczy, które nam nie służą.
Odrobina soli jest dobra dla naszego organizmu, ale zbytnia jej ilość może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo utraty zdrowia.
Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest ,,białą śmiercią”. Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo – naczyniowymi na pierwszym miejscu!
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zaprasza na organizowane po raz ósmy "Święto Soli". Impreza na Zamku Żupnym połączy formę rodzinnego festynu i pokazu plenerowego z różnorodnymi działaniami muzealnymi skupionymi wokół problematyki solnej. Każde z tych wydarzeń ma temat wiodący - tym razem jest nim stare porzekadło "Chleb i sól zdobią stół", a partnerem specjalnym jest organizowane na krakowskim Kazimierzu "Święto Chleba". Na jego stoisku podczas "Święta Soli" można będzie kupić prawdziwe pieczywo, zapleść żydowską chałkę i upiec własny obwarzanek.
Bywalcy kurortów i SPA na całym świecie doceniają odprężające i orzeźwiające prawidłowości soli termalnych wykorzystywanych przez ośrodki odnowy biologicznej. Taki wspaniały relaks można zafundować sobie także samemu - w domowym zaciszu łazienki.
Terapia grot solnych wykorzystuje mikrocząsteczki suchego aerozolu solnego i minerałów w leczeniu chorób dróg oddechowych, starając się odtworzyć warunki speleoterapii (z greckiego speleos = grota), metody stosowanej w starych kopalniach soli w Europie wschodniej od początku XIX wieku.
Wciąż zbyt chętnie sięgamy po sól przygotowując posiłki. Znajduje się ona też w wysoko przetworzonych produktach, dlatego często nie jesteśmy w stanie określić, ile w istocie jej spożywamy. Jej nadmiar zaś może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem - do chorób sercowo-naczyniowych.
Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować tylko tę, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu, a zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Sól jest produktem krystalizacji wód morskich lub słonych jezior, a jej historia sięga milionów lat wstecz. Istnieje wiele rodzajów soli. Najbardziej znana to oczywiście sól kuchenna, ale nie mniej popularne są sole kąpielowe.
- Zanim przy kolejnym obiedzie sięgniesz po solniczkę, zastanów się czy warto lepszy smak lub kulinarne przyzwyczajenia przedkładać nad zdrowie - ostrzega Sharon O'Brien z seniorlivingabout.com
Wielu ludzi umieszcza w swojej diecie nadmierną ilość soli, choć lekarze alarmują, że zwiększone jej spożycie podnosi ciśnienie krwi, uszkadza serce oraz nerki. Okazuje się jednak, że konsumowanie soli ma także pozytywne aspekty, obok wzbogacania smaku potraw, przyczynia się do zniwelowania objawów stanów depresyjnych.
Polacy poświęcają średnio kilka sekund na wybór produktu spożywczego, nie przywiązują wagi do składu tego, co zakupują. Efekt jest taki, że większość z nas nie odżywia się najlepiej, dlatego m. in. powstał międzynarodowy program „Choices”, a jego ramach polska akcja „Wiem, co wybieram”.
Sól to jedna z najczęściej stosowanych przypraw, choć wielu osobom trudno wyobrazić sobie przygotowanie codziennych posiłków bez soli, specjaliści w dziedzinie żywienia zalecają jej ograniczenie.
Sól kuchenna to jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Chociaż jest wiele potraw, których smak trudno sobie bez niej wyobrazić, warto posłuchać rad specjalistów i ograniczyć spożycie soli.
Można go jeść na zimno i na ciepło, jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ale może być także składnikiem sałatek, zapiekanek i farszów. Mimo swojej dość wysokiej ceny jadamy go chętnie sądząc, że jest bardzo zdrowy. A jak jest naprawdę?